Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. április 20. Az év 111. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739393. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Dzserba évezredes titkai – fotókiállítás a Bálint-házban

Dzserba évezredes titkai – fotókiállítás a Bálint-házban
Elek Lenke

Sok magyar nyaralt-pihent az utóbbi 10–15 évben Tunéziában, de többsége nem tudott arról, hogy az egyik legkedveltebb üdülőszigeten, Dzserbán található a világ máig szinte egyedüliként fennmaradt, a rituális szokásokat megtartó zsidó közössége. Erről a különös világról, a mélyen élő hagyományokról és az ottani lakosok 21. századi életéről láthatunk különleges fotókiállítást a pesti Bálint-házban (Révay utca 16.).

A tárlaton Hortolányi Anikó és Falus Tamás kiváló, tavaly készült fotográfiái (cikkünk illusztrációi) révén pillanthatunk bele a világhírű La Ghriba-i zsinagóga életébe és az évente tartott híres zarándoklat forgatagába. De ami számomra még érdekesebb volt, az a hétköznapok világa: hogyan járnak ott iskolába az arab és zsidó gyerekek, mit vásárolnak a piacon, miképpen dolgoznak az ősi kézműves mesterségeket ma is művelő mesterek. Hogyan férnek meg az ortodox hagyományok rekvizitumaival a mai élet szokásaival?

Az átlagutazó nem is tudja elképzelni – az évszázadok, -ezredek óta tartó arab–zsidó viszály, és a híradókban naponta látható-hallható háborús tudósítások miatt –, hogy létezik egy városka, amelynek arab és zsidó lakói évszázadok óta élnek együtt.

A Bálint-házban méltó körülmények között nyílt meg a kiállítás – köszöntőt mondott Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) elnöke. Magyar Bori énekelt gyönyörűen, akit Kardos Dániel kísért gitáron. Utána Csermák Zoltán Csodálatos idegen című, 30 perces dokumentumfilmjét megtekintve még behatóbban megismerkedhettünk ezzel az egzotikus szigettel, illetve annak is egy zárványával.

A Zsidó Kulturális Fesztivál részeként rendezett tárlat ingyenes, megtekinthető szeptember 27-ig, minden nap 9–20 óra között a budapesti, Révay utcai Bálint-ház programjaitól függően.