Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. április 26. Az év 117. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739399. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Akadálytalanul használható szoftverek

Akadálytalanul használható szoftverek
(Tudósítónktól)

Hazáőnkban minden 10. ember akadályba ütközik egy weboldal olvasása közben, világszinten százmilliókat érint a probléma. Nemcsak vak, gyengénlátó vagy mozgássérült emberekről van szó, elég hozzá egy kéztörés is, hogy nehézséget okozzon a netezés. Az IThon.info második alkalommal rendez országos versenyt informatikusoknak, melyre tavaly több ezren jelentkeztek.

A szervezők úgy gondolták, ha már ennyi szakembert elérnek, felkérik őket, hogy azt a hatalmas tudásanyagot, amivel rendelkeznek minden évben egy nemes célra is ajánlják fel. A verseny részét képező IT Összefogás alkalmával az Informatika a Látássérültekért Alapítvány által összegyűjtött több száz hiba megszüntetésével weboldalak és szoftverek akadálymentesítésén dolgozhatnak.  

A mindent átszövő informatika világában még ma is előfordul, hogy egy vak ember nem tud elektronikusan bankolni, kitölteni egy online kérdőívet, regisztrálni vásárláshoz a bankkártyáját, nem ismerheti meg egy videó tartalmát, vagy éppen nem tud időpontot foglalni, hogy ügyeit elintézhesse. Egy mozgássérült embernek megkönnyítené az életét, ha webshopból rendelhetne árut, de sokszor ez is akadályba ütközik. Nincsenek könnyű helyzetben az autisták, diszlexiások vagy szorongással élők sem. Elég egy kéz vagy lábtörés is, hogy bárki hasonló helyzetben találja magát.  

Gyakori, hogy egy már létező megoldást nem építenek be az oldalakba, például, hogy irányítható legyen a honlap billentyűzettel, egyszerű, logikus legyen a menüelrendezés, vagy éppen feliratozottak a képek, videók. Egy akadálymentes honlapot már a kezdetektől úgy kell kialakítani, hogy mindenki jól tudja használni, függetlenül attól, hogy milyen fogyatékossága, betegsége van. Vannak azonban olyan bonyolult hibák is, melyeknek a megoldása igazi profikat kíván.

„Már az is előrelépés, ha rávilágítunk újra a problémára és elültetjük sok ezer informatikus fejében, hogy kis odafigyeléssel élhetőbbé tehetik milliók életét. Ha már fejlesztéskor szem előtt tartanak pár szempontot, százezreket, és több munkahónapot is megtakaríthatnak, hiszen nem később kell a már meglévő weboldalt vagy szoftvert akadálytalanítani. Partnerünkkel, az ötletet adó Training360-nal bízunk benne, hogy egy kis magyar közösség képes lesz tudásával igazán nagy, dolgot véghezvinni” – mondta Pulay Gellért, a versenyt szervező IThon.info alapítója.

A versenyzők két típusú problémát fognak megoldani: egyrészt amelyek a látássérültek, vagy más akadályozott emberek mindennapjait segítő eszközökben (assistive technológiák) jelennek meg, másrészt a weboldalaknál akadálymentesítéskor megjelenő hibákat, amelyeket az core code-ban, vagy webmotorban kell javítani.

Az IT Összefogáshoz csatlakozott az Informatika a Látássérültekért Alapítvány, összegyűjtötték a hibákat és tudásukat, szakmai kapacitásukat is felajánlották a sikeres lebonyolításhoz.

A javításra váró feladatok szeptember 13-tól, az IT Megmérettetés kezdetétől érhetők el, és folyamatosan bővülnek. Az IT Összefogás kategóriában legtöbb helyes megoldást beküldő munkáját az NNG Kft. által támogatott „Informatika Mindenkié” különdíjjal ismerik el.