Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2024. április 25. Az év 116. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739398. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Fizeti az Európai Unió: tejet, gyümölcsöt és zöldséget kapnak a diákok

Fizeti az Európai Unió: tejet, gyümölcsöt és zöldséget kapnak a diákok
Infovilág

A tanév kezdetével folytatódik az uniós iskolagyümölcs-, iskolazöldség- és iskolatej-program az Európai Unió tagállamaiban. A program azt hivatott segíteni, hogy honosodjanak meg a gyermekek körében egészséges táplálkozási szokások. Evégett – a kezdeményezés részeként – gyümölcsöt, zöldséget és tejet osztanak az iskolákban, és célzott oktatási programok is kezdődnek, melyek a helyes táplálkozás fontosságára hívják fel a figyelmet, és közben megismertetik a diákokat az élelmiszer-termelés folyamatával.


A részt vevő iskolák száma évről évre növekszik, így az egészséges táplálkozást népszerűsítő kezdeményezés a 2017–18. tanévben már több mint 30 millió gyermekhez jutott el unió-szerte. A programra tanévenként 150 millió euró áll rendelkezésre gyümölcsökre és zöldségekre, 100 millió euró pedig tejre és tejtermékekre.

Bár a részvétel nem kötelező, mindegyik EU-tagállam úgy döntött, hogy részt vesz a megvalósításban. A Bizottság 2018 márciusában fogadta el a 28 uniós tagállam számára a 2018–19. tanévre előirányzott összegeket.

Magyarországon az iskolai gyümölcs- és zöldségprogramot 3,75 millió euróval (kb. 1200 millió Ft-tal), az iskolatej-programot pedig további 1,91 millió euróval (kb. 620 millió Ft) támogatja az Európai Unió. A tagországoknak lehetőségük van arra, hogy az uniós hozzájárulást nemzeti támogatással egészítsék ki.

A gyermekek részére kiosztandó termékek kiválasztása egészségi és környezeti megfontolásokat, a szezonalitást, a változatosságot és a hozzáférhetőséget szem előtt tartva történik. A tagállamok ösztönözhetik a helyi vagy regionális beszerzést, és előnyben részesíthetik a biotermékeket, illetve az olyan élelmiszereket, amelyeket a termelők a környezetre kedvező hatást gyakorló megoldások alkalmazása révén, minőség-rendszerekben, illetve rövid élelmiszerláncok részeként állítanak elő.