Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma hétfő van, 2024. március 4. Az év 64. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739346. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Idei mélyponton a GKI-konjunktúraindex

Idei mélyponton a GKI-konjunktúraindex
GKI
  • 2018. 08. 26.

Augusztusban - júliusi történelmi csúcsa után - idei mélypontjára esett a GKI konjunktúraindexe. A GKI által, az EU támogatásával végzett felmérés szerint az üzleti és a fogyasztói várakozások egyaránt romlottak, de továbbra is optimizmust tükröznek. Az üzleti bizalmi index csökkenése az ipari és szolgáltató cégek látványosan romló várakozásainak következménye, az építőipari és kereskedelmi vállalkozások optimizmusa ugyanis kissé erősödött.

Az ipari bizalmi index augusztusban öt havi mélypontjára esett. Ez elsősorban a rendelésállomány, s ezen belül az export-rendelésállomány romló megítélésének volt a következménye. Némileg kedvezőtlenebb lett az elmúlt időszak termeléséről és a készletekről alkotott vélemény is, a közeli jövőre vonatkozó termelési várakozások viszont hibahatáron belül javultak. Az építőipari bizalmi index augusztusban alig emelkedett ugyan, de így is új historikus csúcsára került. A mélyépítő cégek kilátásai érezhetően javultak, míg a magasépítőké kissé romlottak. Az előző háromhavi termeléssel kapcsolatos elégedettség kissé csökkent, a rendelésállományokkal kapcsolatos viszont számottevően erősödött. Ez utóbbi az építőipari felmérések történetében még sohasem volt ilyen erős.

A kereskedelmi bizalmi index értéke valamicskét emelkedett, s ezzel bennmaradt az elmúlt 4,5 évet jellemző viszonylag keskeny sávban. Az eladási pozíció és a készletek megítélése kissé pozitívabb lett, a rendeléseké viszont negatívabb. A szolgáltatói bizalmi index augusztusi számottevő csökkenése főleg az általános üzletmenet és az előző háromhavi forgalom megítélésének érezhető romlása miatt következett be, de a várható forgalmat is borúlátóbban ítélték meg a válaszolók.

A foglalkoztatási várakozások az ipar kivételével – ahol tovább erősödtek – jellemzően kissé szerényebbek lettek, s erősödött a lakosság félelme a munkanélküliségtől. (Igaz, júliusi, minden idők legalacsonyabb szintjéhez képest.) Az áremelési törekvés a kereskedelem kivételével – ahol júliushoz képest visszafogottabb lett – érdemben nem változott, a fogyasztók inflációs várakozása viszont erősödött.

A magyar gazdaság várható helyzetének megítélése a szolgáltató cégek kivételével – ahol nem változott – az előző kéthavi romlás után érezhetően kedvezőbb, a lakosság véleménye azonban kedvezőtlenebb lett. A GKI fogyasztói bizalmi index július után augusztusban is romlott, s ezzel idei mélypontjára került. A lakosság saját pénzügyi helyzetét és főleg jövőbeli megtakarítási képességét sokkal rosszabbnak látta, mint egy hónappal ezelőtt, s kedvezőtlenebb lett a nagy értékű tartós fogyasztási cikkek vásárlási lehetőségének megítélése is.