Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. április 26. Az év 117. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739399. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Kínaiak és vietnamiak veszik a drága ingatlanokat

Kínaiak és vietnamiak veszik a drága ingatlanokat Kínaiak és vietnamiak veszik a drága ingatlanokat
(Tudósítónktól)

A külföldiek közül a kínaiak veszik a legdrágább ingatlanokat, miközben a vietnami vevők is megadják a módját a Magyarországon kezdett új életnek – derül ki a Duna House elemzéséből. Az Ázsiából érkező vevők jellemzően a 40-es éveik elején járnak, házastársukkal, gyerekestül érkeznek, és több mint 90 százalékuk a budapesti ingatlanpiac kínálatából választ ajánlás alapján, közvetítői segítséggel.

Minden nációnak megvannak a sajátos igényei az ingatlanpiacon is. Az Ázsiából érkezők előnyben részesítik a budai II. kerület egyes családi házas részeit, a pesti oldalon pedig a XVI. kerülteben válogatnak a nagy családi házak bőséges kínálatából. Ha befektetésként is szeretnének vásárolni, akkor már ők is inkább a belváros felé veszik az irányt és ott keresnek kisebb-nagyobb lakásokat” – mondta el tudósítónknak Hegedűs László, a Duna House vezető munkatársa. Viszonylag gyorsan döntenek egy-egy ingatlan megtekintése után, az alkuban merészebbek a magyaroknál. Az ingatlanközvetítőktől komplett segítséget várnak: a lakások, házak kiválasztása mellett az adminisztrációban is.

A statisztikai hivatal adataiból kiolvasható, a kínaiak szánják a legtöbb pénzt új otthonukra. Tavaly átlagosan 41,4 millió forintot költöttek egy-egy ingatlanra; a sorrendben második francia vevők 33,1 milliót szántak új lakásra. A kínai vevők nem csak a vásárolt ingatlanok értékével tűnnek ki, hanem azzal is, hogy a németek után ők vannak jelen legnagyobb számú külföldiként a magyar piacon. A németek a vidéki településeket részesítik előnyben, a kínaiak a budapesti kínálatot.

A hazánkban nem jártas érdeklődőknek, vevőknek segítenek a külföldiekre szakosodott ingatlanosok, jogászok, tolmácsok. Elkél a segítség mindenekelőtt az Európán kívülről érkezőknek, akiknek meg kell barátkozniuk az övéktől sokszor alapvetően eltérő itteni kultúrával, szokásokkal. Esetükben az idő is döntő tényező, hiszen néhány napos, esetleg pár hetes idelátogatás alatt kell dönteniük, gondoskodniuk jövőbeni otthonukról.