Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2024. március 28. Az év 88. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739370. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Hétvégi hírdesszert: állatira érdekes

Hétvégi hírdesszert: állatira érdekes
Iván Katalin

Megint tallóztunk Iván Katalin Kuriózumok könyve című kötetében. Ezúttal a szó legszorosabb értelmében állatira érdekes különlegességeket választottunk. Ami azt jelenti, hogy mindegyik mini cikk egy-egy állatról szól. 

A lócitrom vonzásában. Bár úgy tűnik föl, hogy a házi veréb öröktől fogva röpköd nálunk, ez nem így van. A szárnyas nem őshonos a Földnek ezen a részén. Viszonylag nem is régen, a népvándorlás korában röppent át Ázsiából az Urál-hegység innenső oldalára. Nem érdek nélkül jött: a nomádok lovait követte, amelyek ellátták táplálékkal, mármint kedvencével, a lócitrommal. Egyébként van olyan ország, ahol veszélyeztetettnek számít ez az igénytelen szürke madár. Az Appennin-félszigeten lassan kiszorítja egy sajátos faj, az olasz veréb. (Fotó: Francesco Abbate)

Macik veszélyben. Mind a pandamaci, mind a koalamaci veszélyeztetett állat, amiben talán az is szerepet játszik, hogy mindkettő csak a Föld egy-egy igen kicsi területén tud élni, és mindketten csak egyféle táplálékot képesek fogyasztani. A panda vadon Kínában fordul elő, és főképpen bambuszt eszik. A koala pedig Ausztrália keleti szegélyén honos, és kizárólag egy bizonyos fajta eukaliptuszfa levelével él.

 

Festett galambok repkednek. Meglehetősen őrült ötlete támadt Hollandiában egy földművesnek: nagyon szerette a galambokat, ezért átfestette őket. Tette ezt azért, hogy megmentse kedvenceit a ragadozó madaraktól. És – bármilyen furcsa – ez sikerült is neki. A ragadozók ugyanis nem ismerték fel a színes galambokat, így nem támadtak rájuk. (Fotó: Rainer és Ingrid Mohr)