Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. április 26. Az év 117. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739399. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Budapest szerepe csökkenőben – a városok élénkítik az ingatlanpiacot

Budapest szerepe csökkenőben – a városok élénkítik az ingatlanpiacot
Infovilág

Budapesten és nagy városokban zajlott tavaly a hazai ingatlanpiaci forgalomnak csaknem a kétötöde – derül ki a Duna House és a KSH adataiból. A nagy városokban mérsékelten, a kisebbekben látványosan emelkedett az adás-vételek száma, miáltal országosan folyamatosan növekvő tranzakciószámot mutat. Országosan 153 770 ingatlan cserélt tulajdonost 2017-ben, az idén a szakemberek 160-180 ezer körüli értéket várnak.

Lakóingatlan-tranzakció darabszám és megoszlás szerint;

forrás: Duna House, KSH

A legnagyobb forgalmat bonyolító tíz várost a teljes forgalom arányában vizsgálva 8 százalékpontos csökkenés tapasztalható az elmúlt négy évben, így a nagyvárosok 47 százalékos ingatlanpiaci részesedése a múlt évre 39%-ra csökkent. A legszembetűnőbb a változás Budapesten: 2014-ben és 2015-ben a főváros részesedése még jó 30 százalékra rúgott, azaz 2015-ben 40 ezernél is több ingatlan cserélt gazdát. Tavaly már csak alig több mint 36 ezer adás-vételt ütöttek nyélbe, ami nem éri el a teljes piaci forgalomnak negyedét.

Benedikt Károly, a Duna House elemzési vezetője tudósítónknak elmondta: az utóbbi időszakban Győrött, Debrecenben és Miskolcon volt szembetűnő az ingatlanpiaci bővülése – javarészt a sok, új építésű lakásnak köszönhetően. Az adásvételt tekintve viszont a leglátványosabb, akár 10 százaléknál is nagyobb forgalomnövekedés a közepes nagyságú városokban (Tiszafüred, Fonyód, Dunaföldvár, Ajka, Szekszárd vagy Jászberény) tapasztalható.

A hazai piac átrendeződésének az oka a drágulás. A válság idején Budapesten és a nagy városokban zajlott le az ingatlanpiaci tranzakciók zöme. A piac élénkülését, az árak emelkedését először ugyancsak a nagy városokban tapasztalták a szakértők; az ingatlanpiaci forgalomélénkülés csak az utóbbi időszakban érte el a többi várost.

A drasztikus ingatlanár-emelkedés miatt a fővárosban és megyei jogú városokban várható az ingatlanközvetítői szerep erősödése, miután az eladási és keresési folyamatokban is egyre többen kérik a szakértő segítséget a felfűtött piac miatt.