Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. április 20. Az év 111. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739393. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

„Nagyobb, bátrabb és befogadóbb”: Kumi Naidoo, az Amnesty új főtitkára

„Nagyobb, bátrabb és befogadóbb”: Kumi Naidoo, az Amnesty új főtitkára

Az emberi jogi mozgalomnak az eddiginél nagyobbá, bátrabbá és befogadóbbá kell válnia, ha valódi megoldást akar nyújtani az emberek mai problémáira – mondja Kumi Naidoo, az Amnesty International új főtitkára. „A világunk komplex problémákkal néz szembe, amelyekkel szemben csak akkor van esélyünk, ha elfelejtjük azt a régi elképzelést, hogy a jogsértések csak bizonyos embereket érintenek. Az elnyomás ennél sokkal összetettebb jelenség, az egyes jogsértések ezer szálon összefüggnek” – mondta Kumi Naidoo. (A Time fotója [forrás: http://time.com/4365138/soweto-anniversary-photograph/] a sowetói apartheid-ellenes tüntetések egyik áldozatát örökíti meg.) 

„Nem beszélhetünk a klímaváltozásról anélkül, hogy felismernénk annak kapcsolódását az egyenlőtlenséggel és faji kérdésekkel; nem vezethet eredményre a nemi diszkrimináció elleni harcunk, amíg nem értjük meg, hogy ez hogyan függ össze a nők gazdasági elnyomásával, és fontos tudatosítanunk azt is, hogy a polgári és politikai jogok gyakorlásában leginkább akkor akadályozzák az embereket, amikor az alapvető gazdasági jogaikért szállnak síkra. Az Amnesty International már sokszor figyelmeztetett, hogy a modern történelem egyik legmegosztóbb korszakában élünk, egy olyan időszakban, amikor a vezetőink leginkább egy rémálomra hasonlító jövőt ígérnek a félelemtől és gyűlölettől elvakult társadalomnak. Csak akkor van esélyünk nyerni, ha közösen állunk ki az értékeink, például az emberi jogok mellett"  – mondta Kumi (jobb oldali kép).

“Főtitkárként szeretném világossá tenni, hogy az Amnesty minden eddiginél szélesebbre nyitja a kapuit, hogy valódi világméretű közösséget építsen, amely mindenhol a világon jelen van, különös tekintettel a Globális Délre. Olyan emberi jogi mozgalmat akarunk építeni, amely mindenki előtt nyitva áll. Újra meg kell határoznunk, hogy mit jelent az aktivistának lenni 2018-ban. Egy aktivista érkezhet bárhonnan – szakszervezetből, vallási közösségből, akár a kormányból vagy egy cégből is.” – mondta Kumi Naidoo.

“Szeretném, ha a fiatalok tudnák, hogy az ajtónk nyitva áll, és szükségünk van rájuk, hogy jobbak legyünk, mint eddig. Meggyőződésem, hogy a fiatalok nem a jövő vezetői, hanem itt és most van rájuk szükség. Ahed Tamimikre, Elin Erssonokra, Sibongile Ndashesekre és olyan emberekre van szükség, akik fel merik vállalni a polgári engedetlenséget, ők azok a bátor példaképek, akiket naivnak, vagy idealistának hívnak. Az Amnesty International arra az elképzelésre épül, hogy az emberek, függetlenül attól, hol élnek vagy kik ők, a másikat érő igazságtalanságot személyes ügyükként kezelik. Rengetegszer bebizonyítottuk, hogy a változás igenis lehetséges, amikor ismeretlenek összejönnek, hogy egy olyan emberen segítsenek, akivel soha nem találkoztak.”

“Soha nem volt még ekkora szükség arra, hogy az emberek közösen szembeszálljanak az elnyomókkal. Ezennel megkérek mindenkit, akinek fontos a jelen és a jövő, akinek fontos a gyerekei és az unokái, aki az igazságtalanságokat személyes ügyként kezeli, hogy csatlakozzon hozzánk. Az Amnestynek kell a hangotok és a jelenlétetek, hogy az emberi jogokat valósággá változtassuk. Meg szeretném köszönni az előző főtitkárnak, Salil Shettynek az elmúlt nyolc év munkáját és azt a rengeteg erőfeszítést, amellyel megerősítette a szervezet helyét a világban. Folytatni fogom, amit elkezdett, hogy egy egységes világméretű mozgalommá váljunk.”

A dél-afrikai Kumi Naidoo egész életében a szegénység és kizsákmányolás ellen küzdött. 1965-ben született Durbanban, és már 15 évesen apartheid-ellenes tüntetést szervezett, emiatt kirúgták az iskolából. Attól a perctől kezdve még nagyobb intenzitással kezdett el részt venni a helyi közösség életében, és tüntetéseket szervezni az apartheid rezsim ellen. 1986-ban, 21 évesen megvádolták, hogy megszegte a rendkívüli állapotkor érvényes előírásokat, így Kumi először illegalitásba vonult, majd az Egyesült Királyságba menekült. Dél-Afrikába akkor tért vissza, amikor Nelson Mandelát szabadon engedték és az ország felszabadításáért küzdő mozgalmakat már nem üldözték.

Az apartheid rezsim végével az 1990-ben hazatért Kumi az Afrikai Nemzeti Kongresszusnál kezdett dolgozni a szívéhez talán legközelebb álló ügy, az oktatás területén. Kampányokat szervezett, hogy csökkenjen a felnőttek körében az írástudatlanság aránya, és minél több, a történelem során elnyomott csoporthoz tartozó ember tudjon élni a választójogával.

Kumi Naidoo több szervezetet is vezetett; a nemzetközi ismertséget a Greenpeace International ügyvezető igazgatói posztja hozta meg számára. Komoly ismertségre és népszerűségre tett szert mint olyan bátor aktivista, aki adott esetben még a polgári engedetlenségtől sem riad vissza. 2011-ben letartóztatták, amikor a bírósági tiltás ellenére felmászott egy grönlandi olajfúró toronyra, hogy személyesen kézbesítsen egy petíciót. Egy évvel később egy orosz olajfúró tornyot foglalt el a Barents tengeren.

Kumi legutóbb egy általa is alapított és vezetett pán-afrikai szervezet, az Africans Rising for justice, peace and dignity-nél dolgozott. A szervezet, amely jó kapcsolatokat alakított ki a szakszervezetekkel, vallási közösségekkel és civil szervezetekkel, arra próbálja meg felhívni a figyelmet, hogy miközben Afrika mint kontinens gazdaságilag erősödik, az afrikai emberek ebből semmit sem éreznek.

Kumi azután adta be pályázatát az Amnesty főtitkári posztjára, hogy elolvasta Nelson Mandela 1962-ben a szervezetnek írt levelét, amelyben Mandela megköszönte, hogy az Amnesty megfigyelőt küldött a tárgyalására.

Kumi Naidoo első útja oda vezetett, ahol minden elkezdődött: a durbani Chatsworth középiskolába, ahol 1980-i kirúgása óta nem járt.

„Ne fogadjátok el, hogy nem számítotok, ne várjatok holnapig, hogy kézbe vegyétek az irányítást, mert ha vártok, nem lesz holnap. És ne feledjétek, akkor lesztek a legboldogabbak, ha az emberiséget szolgáljátok” – mondta ma reggel a diákoknak.

 

  • A főtitkár az Amnesty International globális vezetője, szóvivője és a londoni Nemzetközi Titkárság első számú irányítója. A több mint 70 országban jelen lévő, 2600 alkalmazottal és 7 millió taggal, önkéntessel és támogatóval rendelkező Amnesty International a világ legnagyobb emberi jogi mozgalma.
  • A főtitkárt a nemzetközi elnökség nevezi ki négy évre.
  • Kumi Naidoo elnöke volt a Global Call for Climate Action, alapító elnöke a Global Call to Action against Poverty, illetve főtitkára és ügyvezető igazgatója a CIVICUS, the World Alliance for Citizen Participation nevű szervezeteknek.
  • Kumi Naidoo Salil Shettyt követi a főtitkári poszton, aki két cikluson át, 2010–18 között vezette az Amnestyt.