Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szerda van, 2024. május 8. Az év 129. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739411. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Magyar remekművek otthoni tévéképtára

Magyar remekművek otthoni tévéképtára Magyar remekművek otthoni tévéképtára
Infovilág

A Samsung Electronics és a Szépművészeti Múzeum együttműködésének köszönhetően a múzeum tulajdonában álló huszonegy műalkotással gazdagodott mától a Samsung The Frame Art Store-ja, miáltal a Monet-festmények és Bischof-fotók mellett már magyar festők képeivel is díszíthetik lakásukat a világszerte a Samsung The Frame televíziót használók. (Képeinken: Mányoki Ádám: Csendélet őszibarackokkal. Készült: 1721. Vászon, olaj; leltári szám: 98.8M. Gyűjtemény: Szépművészeti Múzeum Budapest. Bogdány Jakab: Gyümölcscsendélet papagájokkal és fehér kakaduval. Készült: 1710-es évek. Olaj, vászon; leltári szám: 3681.)

A televíziók mérete évről évre növekszik: előrejelzések szerint a készülékek képernyőjének átlagos átlója 2020-ra elérheti a 120 cm-t. Az egyre nagyobb készülékek mindinkább uralják a belső teret, ekként a televíziók tudása mellett mára a dizájn is hangsúlyossá vált.

Csakhogy a tévék a nap nagy részében kihasználatlanul, kikapcsolva állnak: a magyarok például átlagosan 282 percet töltenek a képernyő előtt[1]. Azért, hogy a televízió a nap fennmaradó részében is hasznos lakberendezési tárgyként funkcionáljon, a Samsung megalkotta a The Frame lifestyle tv-termékcsaládot, amelynek tagjai bekapcsolva 4K UHD képminőségben szolgáltatják a tartalmakat, kikapcsolt állapotban viszont élethű műalkotássá válnak.

A The Frame 2018 készüléken elérhető Samsung Art Store egy olyan felület, amelyen keresztül a használók a világ nagy képtárai festményeinek százaihoz férhetnek hozzá, választhatják ki, hogy mely műalkotás(oka)t szeretnék a televíziójuk segítségével viszontlátni otthonuk falán. Az olyan jeles múzeumok és galériák remekművei mellett, mint a Victoria and Albert Museum, a Teleworker, a Museo del Prado, a The Albertina vagy a Saatchi Art mostantól a budapesti Szépművészeti Múzeum gyűjteményéből származó festmények – köztük három magyar festő, Izbéghy Vörös István, Mányoki Ádám és Bogdány Jakab képei is – díszíthetik a tévétulajdonosok otthonát.

Bár világszerte milliók rajonganak a művészetekért, csupán kevesen engedhetik meg, hogy élőben is megcsodálják a világhírű alkotásokat, netán műgyűjtőkké váljanak. „A Samsungnak köszönhetően a televíziókészülék mostantól kikapcsolt állapotban nem fekete képernyő: az online képtárunknak, az Art Store-nak hála sokak szobáját alakítjuk át dinamikusan változó, igényeknek és hangulatnak megfelelően alakítható galériává, miáltal a Szépművészeti Múzeum gyűjteményéből származó képekben is gyönyörködhetnek a tévétulajdonosok” – mondta el tudósítónknak Rózsa Márton, a Samsung Electronics Magyar Zrt. vezető munkatársa.

A Samsung online galériája a televízió főmenüből, illetve a Samsung Smart View applikáción keresztül is elérhető, aktiválás után műalkotások százai között böngészhetnek azonnal a használók. Az ingyenes próbahónapot követően egy múzeumi belépő árának a feléért korlátlanul válogathatnak az online galéria folyamatosan bővülő, teljes kínálatából.