Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. április 26. Az év 117. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739399. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Ha jön a jégeső – szuperszámítógép segíti mától a riasztást

Ha jön a jégeső – szuperszámítógép segíti mától a riasztást
Toronyi Attila

A szó szoros értelmében a bőrünkön érezzük, hogy egyre extrémebb az időjárás. A hőhullámok elérték Észak-Európát is, a tavak/folyók hőmérséklete 3-6 fokkal magasabb a szokásosnál. Gyakoribbak a veszélyes klímajelenségek: jégesők, szélviharok, zivatarok váltakoznak aszályos időszakokkal. Az előrejelző rendszereknek köszönhetően mérsékelhetőek a károk; Magyarországon a figyelmeztetést elsősorban az Országos Meteorológiai Szolgálattól várjuk. (Nyitó képünk: Löwinger Endre rendszerüzemeltetési vezető az  újonnan átadott szuperszámítógépnél az Országos Jégkár-mérséklő Rendszer meteorológiai kiszolgálásához szükséges informatikai rendszer átadási ünnepségén az Országos Meteorológiai Szolgálat budai központjában . MTI Fotó: Mónus Márton.)

Csaknem 150 évre tekint vissza a hazai meteorológiai szolgáltatás, és az utóbbi évtizedek robbanásszerű digitális fejlődésének köszönhetően az előrejelzések egyre megbízhatóbbak. Erre szükség is van, hiszen a Kárpát-medence sajátosságai miatt a térség kitettsége viszonylag magas. Az időjárási viszontagságok miatt meg kell birkózni egyebek mellett a belvizekkel, ami hatalmas károkat okozhat a mezőgazdaságnak, és feladatot ad az élet- és vagyonbiztonság fölött őrködő szakembereknek.

Ma már vitán felül áll, hogy a klímaváltozás tartós, és megköveteli a gyors cselekvést – mielőtt bekövetkeznék a katasztrófa. A jelenkori mulasztások nehezen hozhatók helyre a jövőben. Ezért az agrárminisztérium háttérintézménye, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) évekkel ezelőtt átfogó fejlesztési programba kezdett, amely ma újabb mérföldkőhöz érkezett. Átadták rendeltetésének az Országos Jégkár-mérséklő Rendszer (OJR) kiszolgálásához szükséges új szuperszámítógépet. Az alagsorban elhelyezett ruhásszekrény nagyságú monstrum ötször nagyobb kapacitással üzemel, mint elődje, lehetővé teszi a napi többszöri frissítést (futtatást), ami az adatok valós idejű aktualizálását jelenti.

Az új informatikai rendszer ünnepélyes átadásán elhangzott: a mostani bővítésnek az a célja, hogy a mérések segítségével egyedülálló pontosságú időjárás-előrejelzések készülhessenek, ami egész Közép-Európa számára fontos előrelépés. A ma beélesített szuperkomputer gyorsaságára jellemző, hogy másodpercenként 42 billió művelet elvégzésére képes. Érzékeltetésül: ha ki kellene írni a nullákat, a 42 mögé 12-öt kellene tenni. Ami pedig az adattárolási kapacitást illeti, ez meghaladja az ötven terabyte-ot, ráadásul a „szerkentyűben” nincs forgórész – és igencsak energiatakarékos (A3 pluszos).

„Együtt minden lehetséges”: ez olvasható a T-System logóján, amely oroszlánrészt vállalt az elképzelés valóra váltásában. Való igaz, csak széleskörű, minisztériumok fölött átnyúló összefogás és tetemes (709 millió forintos) anyagi ráfordítás eredményeképpen jöhetett létre a fejlesztés.

Az OMSZ a szuperszámítógép üzembe helyezésével nagyot lépett előre, ám 2020-ig tovább folytatódik az éghajlatváltozás hatásaival kapcsolatos tervezés, informatikai és monitoring fejlesztés. Jelenleg négy radarállomás kémleli az eget, de idén egy továbbit is sorompóba állítanak. Ezzel sikerül országos lefedettséget teremteni, ami nemzetközi összehasonlításban is figyelemre méltó.

A további erőfeszítések elsősorban arra irányulnak, hogy minél pontosabban (és idejében!) sikerüljön előre jelezni a szélsőséges időjárási jelenségnek számító jégeső magyarországi előfordulását.