Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2024. április 25. Az év 116. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739398. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Elítélték Simó Endre emberjogi aktivistát

Elítélték Simó Endre emberjogi aktivistát
Infovilág

A Fővárosi Ítélőtábla elítélte Simó Endre emberjogi aktivistát, a Magyar Szociális Fórum alapítóját abban a perben, melyet a Hüvelyes Lajost kilakoltató terézvárosi önkormányzat egyik munkatársa indított ellene – tudatta szerdán a Magyar Szociális Fórum.

Az Ítélőtábla akceptálta Dombóvári Eszter anyagi követelését, és 190 ezer Ft sérelemdíj megfizetésére kötelezte Simót azért, mert Hüvelyes Lajos temetésén a hozzájárulása nélkül fényképfelvételt készített és azt közzétette a Magyar Szociális Fórum Facebook-oldalán az „Eltemették Hüvelyes Lajos terézvárosi kilakoltatott hamvait” című beszámolója illusztrációjaként.

Az Ítélőtábla szerint ezzel megsértette a felperes képmáshoz fűződő jogát. Minden indoklás nélkül elfogadták a felperes indoklását, amely szerint a fotó, melyen Dombóvári Eszteren kívül még tízen szerepeltek, „kellemetlen” volt számára. Ugyanakkor elutasították az alperes állítását: az országos figyelmet keltett kilakoltatás, meghurcoltatás és halál áldozatának végső búcsúztatása előre meghirdetett, sajtónyilvános közéleti esemény volt, ezért – a törvény szerint – nem volt szükség a megjelentek hozzájárulására ahhoz, hogy a fényképen láthatók legyenek, az őket ábrázoló fotó pedig nagy nyilvánosság elé kerülhessen. Az Ítélőtábla felülbírálta a Budapest Környéki Törvényszék első fokú ítéletét, mely szerint „közéleti történésről” volt szó.

A félig béna Hüvelyes Lajost 2016-ban, 71 évesen lakoltatták ki a Budapest, VI., Izabella utcai 24 négyzetméteres lakásából, melyben egyetlen társával, Méry kutyával élt. Mivel öngyilkossággal fenyegetőzött, ha kilakoltatják, bilincsbe verték és a pomázi kórház elmegyógyintézetébe szállították. Orvosai megállapították: nem elmebeteg, nem szorul kezelésre, gyógyszerezésre sincs szüksége. Másfél hónapot töltött a pszichiátrián, majd a terézvárosi önkormányzat tatárszentgyörgyi ingatlanába költöztették anélkül, hogy gondoskodtak volna a fizikai állapotának megfelelő gondozásáról. A magára hagyott Hüvelyes elvágódott, s másnap bukkantak rá a padlón vonagló emberre. A dél-pesti kórházba szállították, onnan a csepeli elfekvőbe, majd a Szent István Kórház elfekvőjébe, ahol 2017. február 4-én meghalt.

Az MSZF mindvégig kitartott mellette, és védte a meghurcolt rokkant jogait Hassay Zsófia, terézvárosi polgármester, a Fidesz budapesti választmányának alelnökével és Bundula Csaba terézvárosi alpolgármesterrel – Dombóvári Eszter munkáltatóival szemben. Simó Endre látogatta a beteget a kórházban, tartotta szóval, vitt neki enni, inni, mosott rá.

Hüvelyest köztemetés formájában temették el 2017. április 4-én a Gazdagréti Szent Angyalok Plébánia kriptájában. Az egyházi gyászszertartást dr. Szederkényi Károly Miklós c. prépost, esperes, plébános, temetőlelkész tartotta, a Magyar Szociális Fórum nevében pedig Simó Endre búcsúztatta. A temetésről az azóta megszüntetett Magyar Nemzet is felvételeket készített.

Az Ítélőtábla arra is kötelezte Simó Endrét, hogy fizessen 45 ezer Ft perköltséget, a magyar államnak pedig 84 ezer Ft együttes kereseti és fellebbezési illetéket.

Így összességében 319 ezer Ft-ra büntették az áldozat lakhatási és emberi jogaiért kiálló 72 éves civil vezetőt – áll a Magyar Szociális Fórum szerkesztőségünknek eljuttatott közleményében.