Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. április 19. Az év 110. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739392. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Az egekig magasztalják a magyar Recirquel Társulat előadását a Fringe-fesztiválon

Az egekig magasztalják a magyar Recirquel Társulat előadását a Fringe-fesztiválon Az egekig magasztalják a magyar Recirquel Társulat előadását a Fringe-fesztiválon
(Tudósítónktól)

Sorra kapja az ötcsillagos kritikákat: jelenleg produkciók ezrei közül a legjobbra értékelt előadás a magyar Recirquel Társulat „My Land” című darabja a most zajló Edinburgh Fringe Festivalon[1]. A világ legnagyobb művészeti fesztiválján az augusztus 1-jei premier óta telt ház tapsol a magyar újcirkusz-társulat előadásának. (Képek: Réthey-Prikkel Tamás, Recirquel)

A vezető lapok kritikusai „bámulatos vizuális világú, briliáns alkotásként”, a szakma képviselői pedig igazi mesterműként jellemeznek, kiemelve, hogy a show „a Fringe-en valaha látott legjobb technikai megoldásokat” vonultatja fel. A kortárs táncot a színházzal és a cirkuszművészettel ötvöző, Vági Bence által rendezett „My Land” augusztus 26-ig látható Edinburgh-ben, magyarországi bemutatója októberben lesz a CAFe Budapest alkalmával.

Tíz év után tavaly kapott helyet újra magyar társulat az évente mintegy kétmillió érdeklődőt vonzó Edinburgh Fringe Festivalon, amelynek négyhetes programjában csaknem négyezer előadás szerepel a világ minden tájáról.[2] A Recirquel „Párizs éjjel” című produkciójával rangos szakmai elismerést ért el 2017-ben, a tavalyi sikernek köszönhetően a társulat az idén is meghívást kapott, ráadásul egy teljesen új előadást vitt a Fringe-re. 

A Recirquel új produkciója, a kortárs táncot, a színházat és a cirkuszművészetet ötvöző „My Land” az emberiség gyökereit, az ember és anyaföld közötti örök kapcsolatot állítja fókuszba és jeleníti meg egy illúziókkal teli térben. Az előadás különlegessége, hogy ez a Recirquel első darabja, amelyben kizárólag külföldi vendégművészek szerepelnek. Vági Bence rendező hét, zsánerszámában nemzetközileg is kimagasló ukrán artistát hívott meg, és az ő személyes élettörténetüket – hagyományokat, szabadságot és szerelmet – kutatva hozták létre a produkciót.

A „My Land” világpremierje augusztus 1-jén volt az Edinburgh Fringe Festivalon, a produkciót a kezdetektől hatalmas érdeklődés kíséri: az előadás folyamatosan telt házat vonz, a közönség pedig álló ovációval jutalmazza a darabot, de ami még fontosabb, hogy sorra jelennek meg az ötcsillagos kritikák az előadásról.

Két további ötcsillagos kritikát is kapott a magyar társulat produkciója: a Voice magazin a tánc, a fizikai színház és a cirkuszi technika hihetetlen show-ja ként mutatta be a darabot, amelyről azt írják: „egyszer csak azon kapod magad, hogy elalélsz a gyönyörűségtől”. A The Fest magazin az előadás „bámulatos vizuális világát” és „a rendkívüli technikai tudást” emelte ki, a vezető skót lap, a The Scotsman elsősorban a My Land hangulatától volt elragadtatva, megjegyezve, hogy „minden egyes mozzanata tele van feszültséggel, ami a végtelenségig fokozódik”.

A The Edinburgh Reporter a magyar származású, Angliában képzett Vági Bence „briliáns alkotásaként” jellemzi a szerintük a balett világát idéző „lélegzet-elállítóan gyönyörű” előadást. Az EdinburghGuide pedig „misztikus show”-ként mutatja be a „My Land”-et, megjegyezve, hogy „nem létezik a cirkusznak olyan definíciója, ami lefedné a Recirquel előadásának műfaji kereteit”. A BroadwayBaby kritikusát teljesen lenyűgözte „az előadás ereje és rugalmassága”, a darab technikai megoldásairól pedig azt írta, hogy azok a legjobbak voltak, amelyet valaha a Fringe-en látott.  A The Wee gyönyörű, vizuálisan elkápráztató, technikailag tökéletesen kivitelezett show-ként ír a darabról, amelynek szerintük mind a hét artistája világklasszis.

Nemcsak a vezető lapok kritikusai, hanem a szakma képviselői is egymásnak adják a kilincset, és rajonganak a Recirquel.

előadásáért. Alessandro Serena cirkusztörténész, a milánói egyetem professzora szerint a „My Land” igazi mestermunka, amely mérföldkő az újcirkusz történetében, hozzátéve, hogy ehhez fogható élményt még egyszer sem élt át cirkuszi előadáson. A sikersztori folytatódhat, mert a következő napokban várhatóan újabb kritikák jelennek meg a produkcióról, amelyet augusztus 26-ig még 11 alkalommal mutatnak be a fesztiválon.

Recirquel Újcirkusz Társulat Vági Bence rendező-koreográfus vezetésével magyar artistákból alakult 2012-ben Budapesten. A társulat öt egész estés nagyszínpadi produkciója – Cirkusz az Éjszakában, A Meztelen Bohóc, Párizs Éjjel, Non Solus, illetve az Adieu! – a bemutatók óta telt házzal fut a budapesti Müpában. A Recirquel nemzetközi karrierje 2014-ben vette kezdetét, a társulat mára az európai és tengerentúli színházak rendszeres fellépője Franciaországtól Hollandián és Kolumbián át Chiléig. Vági Bence és a Recirquel Társulat 2017-ben felkérést kapott a 17. FINA Világbajnokság Záróünnepségén látható monumentális produkció, a Csodaszarvas legendája megrendezésére, amelyben a több mint 200 artista és táncos lépett színpadra a világ 18 országából. A Társulat küldetésének tekinti, hogy az évszázados hazai cirkuszművészeti tradíciókra és szaktudásra épülő, új, közép-kelet-európai – magyar újcirkusz irányzatot itthon és a világban egyaránt népszerűvé tegye. A Recirquel fennállása óta mintegy 300 előadást tartott, amelyet több mint 150 ezren láttak világszerte. A magyar előadóművészeti életben az újcirkusz, mint új művészeti ág a Recirquel születésével jelent meg. A társulat állandó alkotócsoportjának célja olyan egész estés nagyszínpadi produkciók megírása, kitalálása és megvalósítása, amelyben a műhöz szerzett zene, látványvilág a cirkuszművészetet egy új, és absztrakt kifejező mozgásművészetté formálja, így létrehozva egy történetet elbeszélő újcirkusz előadást. A Recirquel produkcióiban a klasszikus artistatechnika mellett ezért fontos szerepet foglal el a tánc- és a színészmesterség, valamint a látványvilág és az egyedileg komponált élőzene.


[1] A teljes Edinburgh-i Fesztivál tekintetében a második helyen áll a produkció. Párhuzamosan zajlik a főként komolyzenei produkciókat felvonultató Edinburgh International Festival és az Edinburgh Fringe Festival.

[2] 1996-ban, az 50. fennállási évfordulóján, a Guinness Book of Records a Fringe-et nevezte meg a világ legnagyobb fesztiváljának, ami azóta sem változott. Az idén 71. születésnapját ünneplő Edinburgh Fringe jelentőségét mutatja, hogy ezen a fesztiválon fedezték fel többek között Robin Williamst, Hugh Grantet, Emma Thompsont és Jude Law-t is.