Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2024. március 28. Az év 88. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739370. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

A hír szent, a vélemény szabad: Liszenko elvtárs örökösei

A hír szent, a vélemény szabad: Liszenko elvtárs örökösei
Gábor György

A fiatalabbak már nem, de Kásler Miklós egészen biztosan emlékszik Liszenkóra, a „nagy szovjet biológusra", az Állami Sztálin-díj háromszoros kitüntetettjére, a Lenin-rend birtokosára, a Szocialista Munka Hősére, aki a genetika elveit, a kromoszómák és a gének létét tagadta, ám harcosan kiállt amellett, hogy amiként az embereket, úgy a növényvilágot is hozzá lehet és kell szoktatni a kommunizmus eszméihez. (A képen: egy dicstelen korszak még dicstelenebb "lovagjai", az ukrán-szovjet Liszenko és a magyar-[szovjet] Rákosi.)

A genetika imperialista áltudománynak, a liszenkóizmus a legféltettebb és legnagyobb eredményekkel kecsegtető tudománynak számított. Aki Liszenkóval vitába szállt, azt vagy a Gulágra száműzték, vagy – mint Tulajkovot – egyszerűen agyonlőtték.

És, kedves barátaim, kérlek benneteket, most ne indítsunk vitát a genderszakról, mert nem erről akarok írni. Mindenki gondolhat róla bármit, jót és rosszat egyaránt, de itt most messze nem ez a lényeg. Hanem az elv. Jelesül az, hogy történelmi dátumhoz érkeztünk el: mostantól a politikai hatalom dönt arról, mi tudomány és mi nem az. Tehát nem az egyetemek vagy az MTA tudós testületei, ahol persze szintén előfordulhat tévedés, de ők legalább tudománnyal foglalkoznak, tudják, mi a tudományos módszer, tisztában vannak a tudomány ismeretelméleti és társadalmi vonatkozásaival, tudják, mi a kutatómunka, mi az episztemológia, mi az igazolás és cáfolat, a verifikáció és falszifikáció stb., stb., nem sorolom tovább.

Vagyis a genderszakról nem tudós közösségek disputája nyomán született döntés, hanem a verdiktet a már az egyházi fenntartású középkori egyetemek világában is folytonos és kikezdhetetlen hivatkozási alapnak számító egyetemi autonómiát elavult idiótaságnak és felesleges úri huncutságnak tekintő konzervatív (röhögnöm kell!) kormány, és annak utasítására az egyetem tudós testületét megvető, lenéző és megalázó hivatal hozta meg. A Fidesz-KDNP maga. Az az Emmi nevű ideiglenesen hazánkban állomásozó nem is tudom, micsoda, amelyet egy olyan ember vezet, aki a minap még arról delirált, hogy a halálos betegségek 80 százaléka a Tízparancsolat betartásával elkerülhető. Mert ez egy igazi tudományos tézis.

Hát így!

És ha már Liszenkóval kezdtem, vele is fejezem be. Trofim Gyemiszovics Liszenko egyetlen országban, a Magyar Népköztársaságban tett szakmai látogatást. Személyes varázsának és tudományos munkásságának köszönhetően a Rákosi-éra idehaza is meghonosította a liszenkóizmust, amelynek keretében indult el Magyarországon a gyapot-, és narancstermesztés. A narancsé. Amely kicsi, sárga, savanyú, de a miénk. 

A Fidesz egykori ironikus jelképe.

És amelynek betakarítása immár nagyüzemben folyik.