Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. április 20. Az év 111. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739393. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Újra vonzó a mérnöki hivatás

Újra vonzó a mérnöki hivatás
(Tudósítónktól)

A tavalyinál többen jelentkeztek és jutottak be mérnökszakokra a hazai felsőoktatási intézményekben. Évről-évre – ha lassan is - növekszik az érdeklődés a műszaki és természettudományok iránt. Az Együtt a Jövő Mérnökeiért Szövetség elnöke, dr. Ábrahám László szerint csak kellő számú és képzettségű műszaki szakembergárda teszi vonzóvá hazánkat a tudásalapú gazdasági befektetések iránt.

Az Együtt a Jövő Mérnökeiért Szövetség partneregyetemei körében végzett friss felmérése szerint 153 leendő hallgatóval, az egyik legnagyobb létszámú szakként kezdődik az ősszel a gépészmérnöki képzés a Debreceni Egyetemen, amelynek villamosmérnöki és mechatronikai mérnök szakára is a tavalyinál ötödével többen jutottak be.  

Az idén a veszprémi Pannon Egyetem kiemelkedően népszerűbb szakjává lépett elő a mezőgazdasági mérnöki (GK) és a vegyészmérnöki; sokan jelentkeztek a vegyészmérnöki, illetve a mérnökinformatikus mesterképzésre is. Hasonló eredményről tudósított a Miskolci Egyetem, ahol a tavalyhoz képest ez alkalommal hatodával többen részesülhetnek állami ösztöndíjas és önköltséges képzésben a gépészmérnöki és informatikai karon, és 38 százalékkal nőtt a mesterképzésekre felvettek száma is, ami rekord az intézmény történetében. A tavalyihoz képest megkétszereződött Nyíregyházi Egyetem gépészmérnöki alapképzési szakára felvettek száma; a mezőgazdasági mérnöki szakra bejutottak száma negyedével nőtt.

„A növekvő hallgatói létszámok azt jelzik, hogy egyre több fiatal lát távlatot a mérnöki pályán” – mondta el tudósítónknak dr. Ábrahám László, az Együtt a Jövő Mérnökeiért Szövetség elnöke. – Jó néhány hazai és multinacionális cég valósít meg olyan beruházást, amelynek működtetéséhez sok mérnökre van/lesz szükség. Kiváló példa az Ericsson legutóbbi budapesti fejlesztése: a svéd vállalat egyik legnagyobb kutatási és fejlesztési központja jött létre a magyar fővárosban. A National Instruments Corporation debreceni leányvállalata, az NI Hungary Kft. mintegy 5500 millió forint ráfordítással bővíti a cég kelet-magyarországi gyárközpontját.”

E fejlesztések és a majdani ipari befektetések viszont csak úgy tarthatóak fenn hosszú távon, ha van elegendő és magasan képzett szakember. A duális képzéseknek is köszönhetően gyümölcsöző kapcsolat jött létre a felsőoktatás és a vállalatok között.

Az Együtt a Jövő Mérnökeiért Szövetségről (EJMSZ) azért jött létre, hogy közvetlen tapasztalataival segítse és támogassa, még intenzívebbé tegye az oktatási intézmények, a gazdasági szereplők és a mérnökszakma képviselői közötti kapcsolatot; tanácsaival hozzájáruljon a sikeres és kreatív mérnöknemzedék létrejöttéhez. Az EJMSZ tagvállalatai: a B&O Engineering Kft., a Budapesti Elektromos Művek Nyrt., a Continental Automotive Hungary Kft., a Diehl Aviation Hungary Kft., az EON Tiszántúli Áramhálózati Zrt., az Ericsson Magyarország Kft., az evosoft Hungary Kft., a Grundfos Magyarország Gyártó Kft., a Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft., a LEGO Manufacturing Kft., a MOL Magyar Olaj- es Gázipari Nyrt., az MVM Magyar Villamos Művek Zrt., a Nemak Győr Kft., az NI Hungary Kft., a Nokia Hungary, a Richter Gedeon Nyrt. és a Schaeffler FAG Magyarország Kft.