Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. április 26. Az év 117. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739399. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Hétvégi hírdesszert – milliók egy fürtért

Hétvégi hírdesszert – milliók egy fürtért
Iván Katalin

Ezen a víkenden a következő hírfinomságokat kínálja olvasóinknak Iván Katalin, a Kuriózumok könyve hírmilliomos írója.

Hárommillió egy fürt szőlőért. Ez nem vicc: Japánban egy árverésen tényleg 1,1 millió jenért, azaz nagyjából hárommillió forintért kelt el egy 46 vérvörös szemből álló Ruby Roman szőlőfürt. Az értékes darab nemrégiben kitermesztett olyan luxusfajtából származik, amelynek igen magas (jó 18 százalék) a cukortartalma, és csak azokat a fürtöket kínálják eladásra, amelyeknek minden egyes szeme legalább húsz gramm súlyú. Ilyenformán egyesek számára talán meg is éri az árát.

Ezt a fürtöt mégsem magánszemély vásárolta meg. A vevő egy élelmiszert is forgalmazó bevásárlóközpont volt, amelyik először kiállította az értékes gyümölcsöt, majd szemenként kiosztotta a vásárlók között. (A nyitó kép forrása: http://www.abc.net.au/news/2016-07-08/ruby-roman-grapes-sell-for-$14,600-at-auction-in-japan/7579552)

Múzeum a szoborban. A világ legnagyobb szobra a kínai Jingcsu városban áll. Az 58 méter magas, 1320 tonnás kolosszus egy múzeumot is rejt. Az óriás képmás a 2–3. században élt Guan Yu hadvezért ábrázolja, aki nemcsak a hűség és az igazság megtestesítője hazájában, hanem még a háború és a gazdagság isteneként is tisztelik a népi mitológiában. (A kép forrása: https://1.bp.blogspot.com/-YGFtFTiTfv4/Whqrc5s4wtI/AAAAAAAABB4/4f-ahRhqgl8Lm10ILA-cPhewvKWZU-lZQCLcBGAs/s1600/iTTEYKt.jpg)

Dob a dobostortán. A magyar „tortakirálynak”, Dobos C. Józsefnek, a puncs-, a csokoládé- és a gesztenyetorta megalkotójának leghíresebb műve valószínűleg a dobostorta. A napjainkra fogalommá nemesedett édesség csaknem minden valamirevaló cukrászda kínálatában szerepel. A siker nem új keletű: a finomság már az 1889-i párizsi világkiállításon is aranyérmet szerzett. A desszertről sokan azt hiszik, hogy kopogós mázzal bevont teteje miatt hívják dobosnak. Ez azonban tévedés, a kreáció kiötlőjének vezetéknevét viseli. (Kép: http://pingvincukraszda.hu/tortarendeles/dobos_torta_95)