Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2024. április 25. Az év 116. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739398. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Hunt megvédi, és körbefutja

Hunt megvédi, és körbefutja
Horváth Kálmán

Tom Cruise megint fut. Valaki, valamikor megmondhatta neki, hogy Tomi fiam, színésznek olyan vagy, amilyen, ne erőltesd túl magad, te nem Hamletnek születtél, öreg korodban sem leszel Lear király, a grimaszaid nem mindig őszinték, de megnyerő a mosolyod, és úgy tudsz futni, ahogy a magyar politikusok az újságírók elől… (Nyitó képünk forrása: Magyar Filmadatbázis.)

Keresd tehát a „Szedd gyorsan a lábad!” karaktereket, mindegy, hogy menekülsz vagy kergetsz, a mai világban a gyorsaság olyan erény, mint a szépség vagy a bölcsesség. Most, hogy itt az új film, a hatodik Mission: Impossible – Utóhatás, kicsit fáradó forgatókönyvvel, de varázslatosan érdekes helyszínekkel, és természetesen a Duracell elemmel működő, a világot ismételten megmentő Ethan Hunttal, azaz Tom Cruise-zal.

Igazából Hunt a sorozat védjegye, akárcsak az élethű, préselt maszk, az önmagát megsemmisítő videó, és persze  a világ, a terroristák állandó céltáblája. Van miért futni, lőni vagy hegyet mászni. Aki szereti a látványos akciókat, az egyre igazibbnak látszó bunyókat, a motorizált üldözést, az nem csalódhat az Utóhatásban. Rossz érzése legfeljebb egy szenvedélyes puzzle-játékosnak lehet, összeszedi, illesztgeti a darabokat, az egész mégsem áll össze.

Túl sok a szál, az alkotók egy idő után belefáradhattak összekötözésükbe, így aztán a „Ki, kivel van?” kérdésre nehéz válaszolni, elég a lényeget megérteni, Tom Cruise megint megmenti a világot, itt üzenem neki, eljöhetne Magyarországra, jaj, dehogy azért…

Ezek után érthető, hogy nagy munkát vállal magára a tartalom elmesélője, de a film leköti a figyelmet, érdemes akár háromszor-négyszer is megnézni, olyan ez, mint iskolában az osztály, ha sokat ismételjük megértjük.

Jók a színészek, a mellékszereplők, mert a kamera központjában csak Tom Cruise lehet. A sármosan öregedő, Alec Baldwin nemcsak miniszterként, hanem férfiként is üzen a sztárvilágnak, az idő nem terrorista, ha kiegyezel vele, békén hagy. A két segítő, a komolyságba humort csempésző Simon Pegg, és a behemót Ving Rhames igazi csapatjátékosok, adják, kapják a labdát, nem szólóznak, tudják, hogy mennyi a dolguk.

A lányok: Rebecca Ferguson, Michelle Monaghan most inkább harciasak, mint elbűvölők, nincs cicivillantás, hempergés az ágyban, ha ez így folytatódik, becsukhatnak a konditermek, csődöt jelenthetnek a plasztikai sebészek. Az amazonok sorába illik, Angela Bassett CIA-főnöke. Lehet, hogy Amerikában a színészetet így tanítják, hogy ha női CIA-főnök vagy, akkor káromkodj, és járj olyan határozottan, mintha a falon akarnál átmenni. Nos, Angela ilyen iskolából szalajtott, ügynökszomorító, ha először találkoznék vele, még tetszene is, de így inkább csak felsóhajtok: már megint ő!

A film igazából IMAX 3D szemüveggel élvezhető, már-már félelmetes, ahogy a néző belecsöppen/-sodródik a helyszínekbe, ott van az utcai parkolóban, a csatornában, a barlangok mélyén, a világ tetején, köszönhetően a technikának, a rendező Cristopher McQuarrie-nek, és a kamerát kezelő Rob Hardynak. Ezek után persze, hogy kíváncsian várjuk a sorozat folytatását, a hetedik részt, és őszintén szurkolunk azért, hogy 4–5 év múlva még legyen világ, mert mit érne Tom Cruise, ha nem lenne, mit megmentenie.

MISSION: IMPOSSIBLE – UTÓHATÁS

Színes, szinkronizált amerikai akció-thriller Bruce Geller tévésorozata alapján írta Christopher McQuarrie. Fényképezte: Rob Hardy. Executive producer: Matt Grimm, Tommy Harper. Producerek: Tom Cruise, J.J. Abrams, Bryan Burk, David Ellison, Dana Goldberg, Don Granger, Christopher McQuarrie, Jake Myers. Rendezte: Christopher McQuarrie. Magyar szöveg: Speier Dávid.

Szereplők: Ethan Hunt – Tom Cruise (Rékasi Károly); August Walker – Henry Cavill (Welker Gábor); Benji Dunn – Simon Pegg (Görög László); Ilsa Faust – Rebecca Ferguson (Huszárik Kata); Luther Stickell – Ving Rhames (Bognár Tamás); Alan Hunley – Alec Baldwin (Csankó Zoltán).