Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma kedd van, 2024. április 30. Az év 121. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739403. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Országos a hiány a szakképzett munkaerőből

Országos a hiány a szakképzett munkaerőből Országos a hiány a szakképzett munkaerőből
(Tudósítónktól)

Negyvenezernél több új állást hirdettek meg a cégek a legnagyobb álláskereső oldalon az utóbbi negyedévben. A Profession.hu adatai alapján a tavalyi második negyedévhez képest hatodával emelkedett a havi hirdetésszám, így a múlt negyedévben minden idők legtöbb új hirdetését publiklták a cégek online.

Bács-Kiskun megyében jelent meg a legtöbb álláshirdetés: negyedével több, mint esztendővel ezelőtt. A hirdetések harmadában középiskolai végzettséget vártak el a munkáltatók; az egyetemi diploma a cégeknek mindössze 3 százalékánál volt feltétel.

Budapesten most mérsékeltebb, mindössze 15 százalékos volt az emelkedés, a megyék között Baranyában legalább ötödével nőtt a felveendők aránya egyetlen negyedév alatt. Győr–Moson–Sopron megyében az első negyedévinél 14 százalékkal több cég keresett alkalmazottakat a második évnegyedben.

Bács-Kiskunban a fizikai munka (+34%), a gyártás és termelés (+64%), valamint a szakmunka (+45%) kategóriákban ugrott meg munkáskéz-keresés. Miként a fővárosban, akként Heves megyében is ötödével több állást hirdettek meg a taglalt időszakban, és ott is elsősorban a gyártásba, termelésbe (+74%), valamint  a mérnök (+73%) kategóriába várnak jelentkezőket.

A Profession.hu tájékoztatása szerint új hirdetések továbbra sem egy-egy nagyobb cégtől érkeznek, hanem a hirdetők számának bővülése okozza a hirdetésszámok emelkedését. A második negyedévben (arányaiban) az adminisztráció (+42%), a vendéglátás (+33%) és a bank+ biztosítás (+30%) kategória hirdetett a legtöbbet. Stagnálás tapasztalható az IT-programozás (-5%), a marketing (+0%), az üzleti támogató központok (+2%), az oktatás (-1%) területeken feladott hirdetések esetében.

A legkiemelkedőbb változás az adminisztráció-kategóriában következett be. A második negyedévben 42 százalékkal emelkedett a feladott hirdetések száma ebben a körben: a szakmai asszisztensek (+44%), az adminisztrátor, dokumentumkezelők (+48%) és a személyi asszisztensek (+35%) iránt növekedett az igény. Érdekesség: a megnövekedett kereslet nem járt fizetésemelkedéssel, sőt: az ajánlott bér egy év alatt 4 százalékkal csökkent, miközben a végzettség döntő követelmény.

Az idei második negyedévben is bolti eladót, pénztárost és betanított munkást keresett a legtöbb cég. A harmadik helyen az anyagmozgató, rakodó pozíciókra feladott hirdetések állnak, majd pedig a tavaly még harmadik helyen szerepelt programozó, fejlesztő állások.