Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. április 26. Az év 117. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739399. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Ítéletidő: mit fizet és mit nem a biztosító?

Ítéletidő: mit fizet és mit nem a biztosító?
(Tudósítónktól)

A némi szünet után folytatódó rendkívüli időjárást elszenvedvén jó, ha mindenki tudja, milyen károk enyhítésében segítenek a lakásbiztosítási szerződések. A biztositas.hu portál összegyűjtötte, mire kell most figyelniük a lakástulajdonosoknak a felhőszakadások, viharok évadában. Elázott falak, ingóságok, megbontott tetők, beömlő vizek, gombásodás, penészesedés: ezek a leggyakoribb káresetek, amelyekkel az ügyfelek biztosítóikhoz fordulnak. (A kép forrása: Planet Wissen)

Általában az óránként 54 km-nél sebesebb szél által okozott kár tekinthető viharkárnak. Ebbe a kategóriába tartozik az is, ha a vihar által megbontott tetőfedésen keresztül, a viharral együtt járó csapadék miatt beázások is keletkeznek, vagy ha a vihar által ledöntött vagy elsodort tárgyak károkat okoznak.

Felhőszakadásnak tekinti a biztosítási szakma azt, amikor a rövid időn belül leesett nagy mennyiségű és a talajszinten áramló csapadékvíz elönti az épületeket. Ilyenkor a biztosítók – kevés kivételtől letekintve – megtérítik az épületekben és az ingóságokban keletkezett károkat, de a tulajdonosoknak is van tennivalójuk.

Vihar- és felhőszakadás-kár esetén a legfontosabb az azonnali kármentés és a további károsodások megelőzése (pl. ideiglenes fóliás tetőfedés, vizek kiszivattyúzása, a beömlő víz útjának elzárása), illetve a károk bejelentése 48 órán belül a biztosítótársaságoknak, amelyek általában öt napon belül felmérik a károkat. Tilos a károsodott vagyontárgyakat (pl. az összetört tetőcserepeket, elázott dolgokat) kidobni. Tömeges kárbejelentések esetén az is előfordul, hogy a keletkezett kisebb összegű károkat a biztosító szakemberei meg sem szemlélik, csak telefonon egyeztetnek a károsultakkal a kártérítések (legföljebb néhány tízezer forintos) összegeiről, és azonnal utalják is a pénzt.

A biztositas.hu statisztikája szerint hazánkban még mindig több, mint 1,2 millió lakóingatlannak nincs biztosítása. Ezeknek az ingatlanoknak a tulajdonosai – a tegnapihoz hasonló rendkívüli időjárási eseményeket követően – továbbra sem a biztosítóktól, hanem az államtól várják káraik megtérítését.