Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. március 29. Az év 89. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739371. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Holdi erőforrások: űrbányászat – születőben a ciszlunáris gazdaság

Holdi erőforrások: űrbányászat – születőben a ciszlunáris gazdaság
(Tudósítónktól)

Csaknem fél évszázaddal a Holdra szállás után ma már a holdfelszínen található nyersanyagok feltárására és helyszíni felhasználása irányuló elképzelések állnak a kutatók és mérnökök figyelmének középpontjában. Az Európai Űrügynökség (ESA) az Európai Űrkutatási és Technológiai Központban (ESTEC) megrendezett első ilyen témájú konferenciáján űrügynökségek, kutatóintézetek, egyetemek és cégek képviseltették magukat. A hollandiai eseményen egyetlen magyar résztvevőként a Puli Space is bemutatta eredményeit és terveit.

„Kis lépés egy embernek, de hatalmas ugrás az emberiségnek.” Az amerikai Neil Armstrong, aki első emberként lépett Hold felszínére 1969. július 21-én, mára már szállóigévé vált mondata ma hajnalban 49 esztendővel ezelőtt hangzott el. Az Apolló-éra történelmi Hold-küldetéseinek során sikeresen landolt hat expedíció részeseként 12 ember járt égi kísérőnk felszínén. Gene Cernan, az Apolló 17 parancsnoka 1972. december 14-én hajnalban tért vissza a holdkompba. Az egyelőre „utolsó ember a Holdon" szavait idézve: „Életem három napján a Hold volt az otthonom”.

Ma, közel fél évszázaddal később egy gyorsan bővülő közösség dolgozik azon, hogy égi kísérőnkön fenntartható módon teremtse meg az emberiség állandó jelenlétét. Ehhez a többi között elengedhetetlen, hogy a „helyben” is megtalálható nyersanyagokat és más erőforrásokat hasznosítsa az embere. Az Európai Űrügynökség (ESA) is növekvő figyelemmel kíséri e kutatási-gazdasági ágazat fejődését, és a nemrég megtartott háromnapos konferenciájának célja is volt, hogy felmérje a holdi nyersanyagok felderítésében, kitermelésében, illetve azok hasznosításukban érdekelt szereplők igényeit, képességeit és szolgáltatásait, egy hosszú távú holdi stratégia kidolgozása végett.

A Puli részéről Hazadi Mátyás bemutatta fejlesztés alatt álló holdjárót (rover), valamint annak holdi és marsi analóg terepeken tesztelt földi prototípusát. Lucsányi Dávid (jobb oldali kép) a Puli tudományos csoportjának a holdfelszíni sugárzási és poros plazma környezetet, illetve ezek hatásait vizsgáló kutatómunkájának legfrissebb eredményeit ismertette. E területek tanulmányozása minden holdi küldetéshez elengedhetetlen, akár robotot, akár asztronautát tervezünk odaküldeni.

„A Puli egyedi mozgásképességének köszönhetően sziklás, lejtős és poros terepen is képes mozgatni kis mérőberendezéseket. Ezzel, valamint a rover gazdaságos megvalósításával, például a vízjég lelőhelyeinek feltérképezésével tudunk hozzájárulni egy holdbéli falu létrehozásához. Tudományos csoportunk pedig egy eddig alig ismert területen végez izgalmas kutatómunkát: a hideg, poros plazma, az elektrosztatikusan töltött, felszín felett lebegő és mindenhez tapadó holdpor nagy probléma lehet az első küldetések alkalmával – mondta el dr. Pacher Tibor, a Puli Space vezetője. – Nagyon örülök, hogy két fontos témával is sikeresen jelen tudtunk lenni Noordwijkban. Büszke vagyok fiatal kutatóink és mérnökeink kiemelkedő munkájára, amit önkéntesként, szabad idejükben végeznek” - tette hozzá. (A képen: a hollandiai eszmecsere részvevői.)


A Puli Space mellett két másik veterán Google Lunar XPRIZE (GLXP) csapat is képviseltette magát Noordwijkban. A japán ispace cég, amely már Luxemburgban és az USA-ban is jelen van, prezentálta első, 2023-ra tervezett holdi küldetését roverrel és immár saját fejlesztésű leszálló egységgel. Programjában a többi között a Japán Fejlesztési Bank és számos japán nagyvállalat több mint 90 millió dolláros befektetéssel vesz részt.

A bal oldali képen: Hazadi Mátyás bemutatja a magyyar holdjárót.

Részt vett a hollandiai konferencián a Part Time Scientists (PTS) német csapat két tagja is; a PTS első holdi küldetését, szintén saját fejlesztésű leszálló egységgel és két roverrel (Audi Lunar Quattro) már 2020-ban szeretné megvalósítani.

„Örömmel tapasztalom, hogy egykori versenytársaink, akikkel baráti kapcsolatot ápolunk, lendületesen haladnak útjukon a Hold meghódítása felé. Csakhogy: az egyik szemem sír, a másik nevet, miután ők erős pénzügyi támogatást élveznek. Ennek megteremtése nekünk még nem sikerült, nem tudtuk elképzeléseinket, terveinket itthon széles körben megismertetni és megszerettetni. Ennek ellenére továbbra is bízom abban, hogy a Puli, a magyarság összefogásával meg tudja mutatni, hogy egy olyan kis ország, mint hazánk, képes ott lenni a világ innovációs élmezőnyében – jelentette ki dr. Pacher. Széchenyit idézi: „Egynek minden nehéz, soknak semmi sem lehetetlen”. Hozzáteszi: ahhoz azonban, hogy Magyarországot eljuttassuk a Holdra és ott legyünk a ciszlunáris gazdaság alapítói között, a Puli önereje nem elég. Mi elértük teljesítőképességünk határait: szükségünk van a magánemberek, cégek és az állam szerepvállalására, anyagi támogatására is, enélkül nem fogunk eljutni égi kísérőnkre.

 

Eltűnt a magyar Puli Budapest és Bombay között