Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma hétfő van, 2024. május 6. Az év 127. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739409. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Beszélgető drónok – magyar tudós kutatók sikerei

 Beszélgető drónok – magyar tudós kutatók sikerei
(Tudósítónktól)

Címlapfotós közleményt jelentettek meg a Science Robotics júliusi számában az ELTE kutatói a nagy egyedszámú drónrajok önszerveződő repüléséről. A vizsgálatok során biológiai motivációjú algoritmusokat és az evolúció elvét használták az új csoportos drónvezérlés megalkotásához.

A világban mára drónok milliói repkednek az égen, és szinte mindegyikhez tartozik egy pilóta is a földön. Az ELTE kutatói most olyan drónokat fejlesztettek ki, amelyek egymással kommunikálva, csoportosan repülnek.

Az ELTE Biológiai Fizika Tanszék és az MTA-ELTE Biológiai és Statisztikus Fizikai Kutatócsoport drónrajos kutatási eredményei először 2014-ben járták be a világot. A Vicsek Tamás által vezetett kutatócsapat készítette a világ első tíz egyedből álló kültéri önszerveződő kvadrokopter flottáját. A csapat most a Vrije Universiteit Amsterdam magyar származású professzorával, Ágoston E. Eibennel egészült ki, aki a drónok megújult vezérlő algoritmusát evolúciós stratégiákkal optimalizálta. A kutatóknak terepen harminc, nagy sebességű drón szoros együttműködését sikerült ütközés nélkül megvalósítaniuk akadályokkal terhelt környezetben.

A vezérlő algoritmus az élőlények csoportos mozgását leíró modellek alap-összetevőit egészíti ki drónspecifikus mozgásjellemzőkkel és intelligens útvonal-tervezéssel.

A robotikai rendszerek intelligenciája világszerte szédületes ütemben fejlődik, ezt a jelenlegi kutatás a csoportos intelligencia szintjére emeli a drónok vezérlésénél.