Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. április 28. Az év 119. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739401. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Távcső vagy fényképezőgép? Mindkettő!

Távcső vagy fényképezőgép? Mindkettő!
Infovilág

A világ első és eddig egyetlen olyan kompakt fényképezőgépét mutatta be a Nikon, amelyet tervezői 125-szörös optikai zoommal láttak el.1 A COOLPIX P1000-rel a Hold felszínétől a vadvilágig és a távoli repülőgépekig olyasmiket örökíthetnek meg használóik, amelyek eddig elérhetetlenek voltak. (Kép: cnet.com)

A 16 MP-es felbontású fényképezőgéppel – állítja a gyártó – „gyerekjáték csodás fényképek és videók készítése. A 125-szörös optikai zoom a világ legnagyobb, 24–3000 mm-es zoomtartományát kínálja.1,2 A 250-szeres Dynamic Fine Zoom funkció digitálisan kiterjeszti a zoomtartomány felső határát – egészen a szinte hihetetlen 6000 mm-es értékig.2,3 Ez a zoomteljesítmény még a Hold krátereinek megörökítéséhez is elegendő.

A nagy fényerejű f/2,8-as Nikkor objektív a gyenge fényviszonyok „ellensége”, félhomályban is kiválóan teljesít. A Nikon által kifejlesztett objektívtechnológiának köszönhetően minimálisra csökken a torzítást, „így még ultranagy telefotós gyújtótávolsággal fotózva is rendkívül éles képek készíthetők” – olvasható a japán céget képviselő magyarországi kirendeltség sajtóközleményében.

A RAW-formátum támogatása révén a fotósok tömörítetlen képfájlokat menthetnek, és exportálhatják őket a kedvenc feldolgozó és szerkesztő programjukba. A filmezés rajongói szuper-teleobjektíves 4K-/UHD-videókat készíthetnek, ez pedig tökéletes a távoli vadfotózáshoz, amikor az állatokat természetes élőhelyükön szeretnénk megörökíteni.

A Nikon által két évvel ezelőtt bevezetett SnapBridge-csatlakozás révén a fényképek folyamatosan, már felvétel közben tovább küldhetők a fotós okoseszközeire, amelyek akár távvezérlőként is használhatók. Természetesen ez a funkció csak akkor működik, ha használója már telepítette a Nikon SnapBridge alkalmazást a kompatibilis okoseszköz(ök)re.

1 2018. július 10-i állapot

2 35 mm-es formátumban kifejezett egyenérték

3 A Dynamic Fine Zoom nagyítási tényezőjének kiszámításakor az optikai zoom legnagyobb látószögű helyzetét vettük figyelembe.