Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2024. március 28. Az év 88. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739370. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Okos emberek focija

Okos emberek focija
Horváth Kálmán

Amikor az okos emberek beszélnek, akkor az ostobák hallgatnak. Nekem sem kellene megszólalnom, ráadásul mondanivalóm sincs nagyon, csak apróságok. (A képen: a belga labdarúgó-csapat a párizsi olimpián 1900-ban)

Gyengül a forint, nehezebb lesz gyülekezni, hangoskodni, törvény készül erre – már várjuk. Mi például el sem mentünk Oroszországba, a focivébére. Csoportosulni, forinttal szurkolni? Erősítő nélkül motyogásnak tűnnék.

Pedig, tudja ezt a világ, mi nagyon vágytunk Oroszországba. El is indultunk 77 évvel ezelőtt, de előbb a Don, aztán a portugálok, a svájciak, végül még Andorra is az utunkba állt, szóval, nem jutottunk messzire. Most itthon vagyunk, de nem szégyenkezünk.

Szégyenkezzenek a kijutott hazazavartak! Égjen a németek képe, előbb-utóbb megtanulják, hogy ne az oroszoknál keressék a szerencséjüket. Messi Argentínával, Saláh Egyiptommal van ott, ahol mi Dzsudzsákkal, és a velünk mindig rokonszenvező lengyelek is azt mondták, ha nem lehetnek magyar testvéreikkel, akkor ők sem maradnak. (Találkozunk a legközelebbi békemeneten!)

Most sok okos ember azt találgatja, hogy mitől tudnak bizonyos kis országokban (Izlandon, Dániában, Svájcban, a horvátoknál) megtanulni focizni, és bizonyos kis országokban nem. Ha közbe szólhatnék, azt mondanám, hogy a tanulásnak vannak kulturális hagyományai. Ez nem olyan, mint a létfenntartás, ahhoz annyi elég, hogy a lányok megtanulják széttenni, a fiúk meg betenni, és ha ezt már tudják, akkor a történelemben jöhet Waterloo vagy a Don-kanyar, nyolcmilliárdig meg sem állunk.

Közbe szólva mondanám, hogy a tanuláshoz iskola kell, nem stadion, pedagógus, nem edző, és egy országnak nem attól kell szégyenkeznie, hogy nincsenek klasszis focistái, hanem azért mert polgárait nem tanítja meg számolni, olvasni, és ráadásként a médiában a hülyeséget népszerűsíti.

Vannak országok, példálóznék, ahol orvos, ellátás hiányában a gyerekek még azelőtt meghalnak, mielőtt okos felnőtté válnának, ezért még buta focista sem lehet belőlük. Ezekben az országokban választáskor a szavazók hulladékgyűjtőnek nézik az urnát, beledobják a papírt, a kiürült palackokat, sörös dobozokat máshova, mert hallgatnak az okos emberekre, azok pedig azt mondják, ez a szelektálás, az igazság és hazugság megkülönböztetése.

Na, ebbe már nem szólhatok bele, nézem a vébét, a csapatok rengeteg öngólt rúgnak, fáj a szívem, köztük lenne a helyünk…