Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. március 29. Az év 89. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739371. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Földünk ikonikus állatai bélyegen

Földünk ikonikus állatai bélyegen
(Tudósítónktól)

Együttműködésben a WWF Magyarország Alapítvánnyal a Magyar Posta alkalmi bélyegsorozattal hívja fel a figyelmet a veszélyeztetett és védett állatokra, védelmük fontosságára. A WWF logóját is megjelenítő bélyegek Benedek Imre grafikusművész tervei szerint készültek, és ma jelentek meg.

Az emberi tevékenység hatására bolygónk majdnem minden részén továbbra is látványosan csökken a biológiai sokféleség; a folyamat azonban még megállítható. Ezt a célt tűzte zászlójára az 1961 óta dolgozó, több mint 100 országban működő WWF, a világ legnagyobb civil természetvédelmi szervezete, amelynek küldetése olyan jövő megteremtése, amelyben az emberiség és a természet harmóniában élhet egymással a biológiai sokféleség megőrzésével, a környezeti szennyezés csökkentésével, a természeti erőforrások hosszútávon fenntartható használatának segítésével és a megújuló energiaforrások használatának ösztönzésével.

A ma megjelent bélyegsorozat első címletén az óriáspanda (Ailuropoda melanoleuca) látható. Ez volt az első állatfajok egyike, amely az ember természetpusztító tevékenysége miatt a kihalás szélére sodródott. Elterjedése ma maradványfoltokra korlátozódik Közép- és Dél-Kínában. A WWF erőfeszítéseinek köszönhetően is az óriáspanda-állomány mára megerősödött, és veszélyeztetettségének szintje sebezhetőre csökkent.

Az afrikai elefántot (Loxodonta africana), a Föld egyik legismertebb és egyben legnagyobb szárazföldi emlősállatát a sorozat második címlete mutatja be. Sajnálatos módon az orvvadászat rendkívül súlyos helyzetbe hozta ezt a fejlett szociális közösségben élő és intelligens fajt, ezért az afrikai elefánt mára a sebezhető élőlények közé sorolható.

A sorozat harmadik címletén a jegesmedve (Ursus maritimus) tekinthető meg, amely élő példája a világméretű felmelegedés tragikus következményeinek. Ez a faj remekül alkalmazkodott a zord körülményekhez, azonban élőhelyét veszély fenyegeti, mert a gyors ütemű éghajlatváltozás miatt az Északi-sark jege folyamatosan olvad, ezért ezt az állatot mára szintén a sebezhető kategóriába sorolták be.

Ide tartozik egy kikerülhetetlen információ, melynek forrása a Hír Tv, és a nyilatkozó Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes: „A helyzet az, hogy soha életemben nem volt se alkalmam, se lehetőségem, se módom arra, hogy jegesmedvét ejtsek el. De ha bárki meghívna egy jegesmedvére, az az igazság, azért az inspirálna. Úgyhogy ha el tudják intézni, akkor egyetlen pont lesz, ami hálával fog kötni a Hír TV-hez, ha egy jegesmedve-vadászatot elintéz nekem” – nyilatkozta a miniszterelnök-helyettes.

A borneói orangután (Pongo pygmaeus) az emberszabású majmok egyik ázsiai képviselője, amely a fejformát és a fogazatot tekintve legközelebb áll az emberhez. Ez a faj a témája a soroztat negyedik címletének, amely az olajpálma-ültetvények létesítése miatti legális és illegális fakitermelés, az erdőtüzek, a tiltott és mégis létező állatkereskedelem és a vadászat miatt mára a súlyosan veszélyeztetett.

Az elsőnapi borítékon a négy állatfaj lábnyomai láthatók, az alkalmi bélyegző lenyomatát a WWF jelképe, az óriáspanda díszíti.