Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2024. április 25. Az év 116. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739398. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

„Veszélyes és önző az EU migrációs terve

„Veszélyes és önző az EU migrációs terve

Közleményt juttatott el lapunknak az Amnesty International Magyarország, amelyben megállapítja, hogy „az EU új migrációs terve veszélyes és önző". Az Európai Unió vezetői a félelmet választották a szolidaritás helyett amikor támogatták az Európai Tanács mai zárónyilatkozatát. A terv önző és veszélybe sodorja a világ legkiszolgáltatottabb embereit.

Az Amnesty-dokumentum ekként folytatódik: a nyilatkozat egy új migrációs tervet vázol fel, amely alapján zárt táborokban helyeznék el a menedékkérőket és migránsokat az EU területén, illetve úgynevezett regionális partraszállási állomásokat hoznának létre az unión kívül. „Napokig tartott civakodások után az EU vezetői egy veszélyes és önző tervvel álltak elő, amely nőket, gyerekeket és férfiakat tesz ki durva jogsértéseknek” – mondta Iverna McGowan, az Amnesty International brüsszeli irodájának vezetője. „A csúcs kiváló alkalom lett volna, hogy megjavítsák a nem működő európai menekültügyi rendszert. Ehelyett az uniós vezetők inkább behódoltak az idegengyűlölő kormányoknak, akik mindenáron zárva akarják tartani a kontinenst és EU-n kívüli országokra akarják terhelni a felelősséget.”

„Ijesztő, hogy azokat, akik eljutnak Európába, zárt táborokba akarják csukni. Ez valójában az udvariasabb megfogalmazása annak, hogy fogva tartják a védelemért Európába menekülőket. Ez nagyon messze van az olyan közös értékektől, mint a szolidaritás és az emberi jogok tisztelete.”

A Tanácsnak arra sem sikerült semmilyen épkézláb megoldással szolgálnia, hogyan fognak véget vetni a menekültek és migránsok ellen Líbiában elkövetett szörnyű jogsértéseknek,amelyekért komoly mértékben az EU-t és a tagállami kormányokat terheli a felelősség. Az EU által támogatott líbiai parti őrség egyre több embert fog el a tengeren és szállít vissza azokba a táborokba, ahol aztán megkínozzák, megerőszakolják és kizsákmányolják őket. Jelenleg nagyjából 9000 embert tartanak fogva önkényesen ilyen táborokban.

Eközben Málta és Olaszország lezárja a kikötőit a civil szervezetek mentőhajói előtt, amivel további szenvedéseknek teszik ki a kimentett embereket. Egyre sürgősebbé válik, hogy legyen egy terv arra, hogy ezek a hajók hol köthetnek ki, megtörténjen végre a Dublini rendszer reformja és a veszélyes utak helyett az országok biztonságos és legális útvonalakat biztosítsanak a menekülő emberek számára – zárul az Amnesty International Magyarország állásfoglalása.