Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szerda van, 2024. április 24. Az év 115. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739397. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Szíves ajánlás Cserhalmi Törlesztéséhez

Szíves ajánlás Cserhalmi Törlesztéséhez
Kulcsár István

Legjobb tudomásom szerint az Infovilág már hetekkel ezelőtt, közvetenül megjelenése után foglalkozott Cserhalmi Imre: Törlesztés című könyvével. Nem hinném, hogy szükséges volna újabb recenziót írni róla, ezért csak annyit: hallatlanul érdekes, izgalmas, remekül megírt önéletrajz (vagy inkább: korrajz) ez; sokat veszít, aki nem olvasta. (Egyébként annyira korrajz, hogy csupán a végén található Névmutatóban öt és fél sűrűn szedett oldalnyi név olvasható.)

De a „sztori” magában sem akármi: hogyan lesz az „átkosban”, majd az utána következő évtizedekben a baptista lelkész fiából, az ötvenhatos forradalmi rádió szerkesztőjéből a közpoti pártlap kommunista alapszervezetének titkára, közben pedig a többi között még segédmunkás, konferanszié, vidéki laptudósító, balettegyüttes-alapító, színház-, majd iskolaigazgató is. Ami azonban engem igazán megfogott: a szerző már-már hihetetlen őszintesége, ki- és önfeltárulkozása. Más még odáig sem jut el, hogy ezt vagy azt saját magának bevallja, Cserhalmi viszont meg is írja, közzé is teszi ezeket az érzéseit, gondolatait. És miközben a saját múltjáról beszél, ki-kitekint a jelenbe is. Nem hagyja például említés nélkül a mai média visszásságait, gyakran primitív, magyartalan nyelvezetét, vagy a műsorvezetőknek azt az etikátlan „szokását” hogy nyilvánosan pocskondiázzák egymást.

De ismétlem: ez nem ismertetés, recenzió, kritika. Csupán szíves ajánlás. Bizonyosan nem bánja meg, aki végigolvassa ezt a könyvet.  Még egyszer: Cserhalmi Imre. Törlesztés. (Corvina kiadása.)