Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. április 26. Az év 117. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739399. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Gönci barackvigasság – utánozhatatlan illatok, étkek, italok

Gönci barackvigasság – utánozhatatlan illatok, étkek, italok Gönci barackvigasság – utánozhatatlan illatok, étkek, italok Gönci barackvigasság – utánozhatatlan illatok, étkek, italok Gönci barackvigasság – utánozhatatlan illatok, étkek, italok
(Munkatársunktól)

Czakó Mónika, a gönci barackvigasság főszervezője mondja arról, hogy miért ragaszkodnak ennyire a gönci barackhoz. "Ebben a térségben születtünk és bár voltak kitérőink, de ide tértünk vissza felnőttként. A vidék nyugalma újra elvarázsolt minket. Itt éljük álmainkat és itt kamatoztatjuk a máshol megszerzett tapasztalatainkat…"

Július első hétvégéjén – már a hetedik alkalommal – ünnepelheti kicsi és nagy, helybéli és máshonnan való az ország, sőt, Európa talán legjobb kajszibarackját a „gönci barackvigasságon”. A Zemplén kapujában ilyenkor minden a barackról szól, az idén először három helyszínen zajlik majd: a Boldogkői Vár, a Bestillo Pálinkaház és a Terra-Boldogkő Látványpince is mennyei barackillattal telik meg.

„A Gönci Barack Vigasság igazi, családias együttlét, ahol bemutatkozik az eredetvédett gönci sárgabarack, az abból készülő ételek és italok, valamint parádés zenei programokkal is készülünk kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Július 6-7-én ismét kitárul a zempléni vidék, hogy minden kincsét megmutassa az odalátogatóknak. Csodás táj, mennyei barackillat, friss levegő és sokszínű családi programok várnak mindenkit a VII. Gönci Barack Vigasságon Boldogkőváralján”– csalogat mindenkit a zempléni térségbe Czakó Mónika, a rendezvény megálmodója.

„Van egy csodálatos gönci barackültetvényünk és egy pálinkafőzdénk, ahol a hagyományos gönci barackpálinkán túl készítünk a többi között málnát, szilvát, piros vilmoskörtét és a kínálat folyamatosan bővül – beszél hivatásáról és a gönci barackról Czakó Móni, a gönci barackvigasság megálmodója. – A szívünk csücske természetesen a térség kincse, a gönci barack. Szeretnénk, ha évről évre egyre többen ismernék meg ezt az egyedülálló illatot árasztó, zamatos gyümölcsöt, a belőle készült ínycsiklandozó ételeket, a pálinkát, az egész tájat, Borsod-Abaúj-Zemplén megyét, Göncöt, Boldogkőváralját, minden csodát, ami itt és környékén lakozik. Ezért találtuk ki hat évvel ezelőtt a gönci barackvigasságot és ezért ünnepeljük az idén is együtt július 6–7-én Boldogkőváralján a mennyei gönci kajszit…”

Az abaúji kistérség területe megannyi csodát rejt magában, még esőben is lélegzet-elállítóan gyönyörű ez a dimbes-dombos vidék, a felhőkbe burkolózó boldogkői vár, amelyről impozáns látvány nyílik a gönci barackültetvényre. Jó beszippantani a barackillatos csendet.

Tavaly több mint 70 ezren látogatták meg a boldogkői várat. Ez a vidék nem csupán a barackról híres: itt található a vizsolyi Biblia, az országos Kéktúra egyik szakasza, átszeli a térséget az evezősök kedvenc folyója, a Hernád, és Tokaj is csupán 35 kilométerre található. Az encsi „Anyukám mondta” étterem határainkon innen és túl ismert és elismert gasztronómiai „zarándokhely”.

Czakó Mónika: „A vigasság kezdete óta állandó partnerünk, az «Anyukám mondta». A Dudás testvérpár helyi alapanyagokból készít világhírűt, olyat, aminek ezrek járnak csodájára. A vigasságon a barackot valamilyen formában minden fogásukba beépítik. Az idén először partnerünk a Stílusos Vidéki Éttermiség, így Boldogkőváralján vendégeskedik majd egy sor vidéki étterem is”.

Ízelítő a gönci barackvigasság kínálatából: pálinkafelismerő verseny, főzdelátogatás, pálinkakóstolás, kemenceizzítás, sütemények, barackos finomságok: szörp, lekvár, méz, rétes, fánk és különleges gönci barackos ételek. És természetesen gyermekprogramok, zenés, táncos körítés. Fellép Gájer Bálint, a Blahalouisiana, a Magashegyi Underground és Hobo is az együttesével.

Aki pedig ezen a tájon szeretné kipihenni a fáradalmait, azt családias fogadók, hangulatos vendégházak várják Boldogkőváraljától Tállyán át Telkibányáig.

Tehát senki feledje: július 6–7., abaúji térség, ahol az eredetvédett gönci kajszibarackot ünneplik kicsik és nagyok.