Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma kedd van, 2024. április 16. Az év 107. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739389. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

A hatóságok leleplezik az interneten kapható, csodát ígérő termékeket – olvasói kérdés a wish.com biztonságáról

A hatóságok leleplezik az interneten kapható, csodát ígérő termékeket – olvasói kérdés a wish.com biztonságáról
(Tudósítónktól)

A fogyasztóvédelem figyelmének középpontjában az internetes kereskedelem ellenőrzése áll.  A hatóság ezerkétszáznál is több e-kereskedelmi vállalkozást vizsgált, köztük az úgynevezett csodát ígérő termékeket forgalmazókat is. A megtévesztő weboldalak, a hamis ígéretekkel kínált termékek kiszűrése kiemelt cél.

Az interneten kapható, látványos fiatalodást, gyors fogyást vagy az egészségi állapot javulását ígérő termékek az egészségre nézve kockázattal járhatnak. Most ezekkel a termékekkel akarják félrevezetni az embereket. Az ilyen jellegű termékeket értékesítő webáruházak megsértik az online kereskedelemre vonatkozó szabályokat is.

A csodát ígérő termékek, a megtévesztő állításokat tartalmazó webáruházak elleni eredményes fellépés végett az Innovációs és Technológiai Minisztérium a fogyasztóvédelmi hatóság mellett a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt (NAV), a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt (Nébih) és az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetet (OGYÉI) is bevonta – közölte szerkesztőségünkkel a tárca sajtóosztálya, hozzátéve: nem hagyják, hogy tisztességtelen kereskedők félrevezessék, becsapják a vásárlókat.

Az ellenőrzések során több mint 60 ezer doboz étrend-kiegészítőt, közte potencianövelőt, porcerősítőt, hajhullás elleni és zsírégető szert vont ki a forgalomból a Nébih.

A minisztérium internet-laboratóriuma próbavásárlásokat is végzett, és kiderült: a gyógyhatást ígérő termékek egyikében sincs gyógyszer-hatóanyag. Az orvostechnikai eszközök esetében pedig a forgalmazásra irányadó előírások nem teljesültek, ezért megkezdték kivonásukat a forgalomból.

A problémák elkerülésére a hatóságok javasolják a vásárlás előtti alapos tájékozódást. A jogszerűen működő webáruházak részletesen tájékoztatnak a fogyasztói jogokról, szállítási és fizetési tudnivalókról, a vásárlás utáni elállási lehetőségekről. Megtartásukat a fogyasztóvédelmi hatóság rendszeresen ellenőrzi. A csodát ígérő honlapok telefonszámon kívül más elérhetőséget jellemzően nem tartalmaznak, szinte semmilyen információ nem található a vállalkozásról, a vásárlástól való elállási lehetőség nem biztosított. Ezek a körülmények gyanút kelthetnek és figyelmeztethetnek arra, hogy senki se higgyen az eleve valótlan állításoknak.

* * *

A fenti tudósítás sarkallta O.V. győri olvasónkat arra, hogy megkérdezze: mennyire biztonságos a wish.com internetes áruház, amelynek kínálatából rendelni szeretne. A kérdést továbbítottuk az Innovációs és Technológiai Minisztérium kommunikációs főosztályának, ahonnan ezt a választ kaptuk: 

A wish.com oldal speciális platformnak minősül abból a szempontból, hogy több online értékesítő vállalkozás termékeit gyűjti össze egy helyen. Mivel nem klasszikus webáruház, általános jelleggel a megbízhatósága sem állapítható meg, hiszen az az egyes termékeket árusító kereskedők gyakorlatán múlik. A wish.com honlapot üzemeltető vállalkozás és az itt elérhető eladók jelentős részének a székhelye Európai Unión kívüli harmadik országban van, ezért az igényérvényesítés nehézkes lehet. A fentiek figyelembevételével a vásárló mérlegelni tudja, hogy valóban megéri-e számára ilyen oldalról rendelni. A döntést segíti, hogy a wish.com oldalon a termékek megtekintéséhez is regisztráció szükséges, így ha nem akarjuk vásárlás nélkül megadni az adatainkat, válasszunk más oldalt a rendelésre.

A vásárlás előtt itt különösen indokolt megtekinteni az adott eladóra vonatkozó vásárlói véleményeket, amelyek átfogó képet adhatnak a termékek minőségéről és az eladó megbízhatóságáról. Ha egy általunk nem ismert kereskedőtől rendelünk, javasolt továbbá az előre utalás helyett – amennyiben arra lehetőség van – az utánvétellel történő fizetést választani, arra az esetre felkészülve, ha a kiválasztott termék mégsem érkezne meg. Bankkártya használata esetén biztosított az ún. (szerződéses) chargeback (visszaterhelés) lehetősége is. A kifizetett összeg visszautalását akkor kérheti a vásárló a bankjánál, ha bankkártyával fizet, azonban a vásárolt terméket vagy szolgáltatást mégsem kapja meg.

Internetes vásárlás esetén hasznos lehet utánajárni annak is, hogy honnan (mely országból) érkezik a megvásárolni kívánt termék, ugyanis ha azzal a vásárlás után probléma adódik, a nagy távolság megnehezítheti az ügyintézést, a panaszok rendezését. A termékvisszaküldés költsége magasabb lehet, mint a termék eredeti vételára, a nyelvi nehézségek miatt a garancia érvényesítése nehezebb. Mivel online vásárlás esetén a vásárló és az eladó nincs személyesen jelen a szerződéskötés során, javasolt minden esetben fokozott figyelmet fordítani a webáruházak internetes honlapjain fellelhető tájékoztatásokra, különös tekintettel az elérhetőségi adatokra (például fizikai cím, telefonszám) és az ún. általános szerződési feltételek rendelkezéseire. Jobb elkerülni az olyan webáruházat, amelynek kapcsolati menüpontjában csak ingyenesen létrehozható e-mail cím vagy mindössze egy ügyintézési felület található.  A nagyobb forgalmat lebonyolító, többnyire tengerentúli oldalak (mint pl. wish.com, e-bay.com) gyakran saját vitarendezési platformmal rendelkeznek. Probléma esetén érdemes első körben ezen keresztül megkísérelni a vita rendezését az eladóval. A későbbi esetleges ügyintézéshez, bizonyításhoz a megrendelés elküldése előtt célszerű a honlapon közzétett vásárlási feltételeket, termékleírást elmenteni vagy kinyomtatni.

Az ITM IT-laboratóriuma folyamatosan vizsgálja a weboldalakat, így a wish.com honlapot is. A próbavásárlások folyamatban vannak, amennyiben jogsértésre derül fény, hatósági eljárás indul a webáruházzal szemben. A hatósági eljárás során megállapított jogsértő webáruházakról a jogsertowebaruhazak.kormany.hu oldalon lehet tájékozódni.

Kis odafigyeléssel, néhány további kattintással tehát a netes vásárlások során számos kényelmetlenség, kellemetlen élmény, anyagi veszteség elkerülhető.