Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. április 26. Az év 117. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739399. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Nő az igény az egészségbiztosításra – Harmadával drágultak a szakorvosi vizsgálatok

Nő az igény az egészségbiztosításra – Harmadával drágultak a szakorvosi vizsgálatok
Varga Péter

Mind a munkavállalók, mind a munkáltatók körében egyre inkább felértékelődnek az egészségbiztosítások. A mnkaadók az egyre súlyosabb emberhiány idején hatékony ösztönző eszközként alkalmazzák az ilyen juttatást, ami a munkavállalók körében is rokonszenves lehet, tekintettel a lendületesen dráguló egészségbiztosítási szolgáltatások miatt. Ilyen körülmények között csábító a céges egészségbiztosítás.

Az Union Biztosító saját statisztikája szerint két éve az egészségbiztosítás részeként igénybe vett szakorvosi ellátások átlagára 17 800 forint volt; tavaly már 19 300 forint, az idén a szolgáltatói listaár átlagosan 23 ezer forintra rúghat. Az ellátás általában nem pusztán szakorvosi vizsgálat, társulhat hozzá például labor, ultrahang, röntgen stb. igénybevétele is. Ha az egészségügyi szolgáltatást nem a biztosítás részeként veszi igénybe bárki, csak az orvosi viszgálat ára elérheti a 20–25 ezer forintot, azaz a díj mintegy harmadával drágult. Az alap szűrővizsgálat átlagára 40-ről 50 ezer forintra ugrott a magánellátás iránti igény növekedése és a legjobb szakemberekért folytatott szolgáltatói versengés miatt.

A biztosító által szervezett szakorvosi magánellátások közül leggyakrabban a bőrgyógyászati rendelőket látogatták az ügyfelek. A második legnépszerűbb ellátás a nőgyógyászat volt, ezt követték a különböző laborvizsgálatok, az ortopédia, valamint a gasztroenterológia.

Egy friss felmérés szerint: jelenleg az alkalmazottak nyolcada kap egészségbiztosítási juttatást munkáltatójától, háromötödük tartaná fontosnak, hogy juttatási csomagjukban magas színvonalú ellátást nyújtó egészségbiztosítás is szerepeljen. Ma hazánkban az egészségbiztosítások 95 százalékát vállalatok kötik, mert a juttatásért nem kell adót fizetni, ráadásul a csoportos biztosítások díja meglepően olcsó. A várakozás nélküli járóbeteg-ellátást, diagnosztikai- és laborvizsgálatokat, kisebb műtéteket is tartalmazó csomag tanácsadással együtt akár havonta a és személyenként 5-6 ezer forintos havidíjjal fedezhető.