Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2024. április 25. Az év 116. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739398. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Újra mozgásba jövünk! – fővárosi sportünnep

Újra mozgásba jövünk! – fővárosi sportünnep
(Munkatársunktól)

Negyedik alkalommal az idén rendezik meg az Ötpróba mozgalom kiemelt eseményét, „a mozgás éjszakáját”, amely Budapest legnagyobb szabadtéri szabadidősport-fesztiválja. Az ingyenes, mindenki számára nyitott eseményen 16 sportágat próbálhatnak ki bajnokok és profi edzők segítségével a mozogni vágyók.

A rendezvénynek, amely egyben ötpróba-pontszerző alkalom is, idén a budai Műegyetem rakpart és a Pázmány Péter sétány ad otthont. Az este, illetve éjszaka szakmai szervezője a Testnevelési Egyetem.

Közismert, hogy az egészség megtartásának egyik legjobb módja, ha a rendszeres testmozgást életmódunk részévé tesszük. Az életminőség ugyanis nagyban függ az egészségi állapottól. A kormányzat közpénzekből támogatja az ötpróba-mozgalmat és „a mozgás éjszakáját”, hogy mindenki megtalálhassa a számára leginkább testhez illő mozgásformát.

A Testnevelési Egyetem is kiemelten fontosnak tartja a lakosság életmódváltását és a szabadidősport népszerűsítését. Mocsai Lajos, az intézmény rektora újságírók előtt hangsúlyozta: az egyetem immár negyedik éve a nagyszabású szabadidősport-esemény társszervezője. A rekreáció-szak tanárai, végzett szakemberei és mintegy 150 hallgató nyújt aktív támogatást a rendezvény szervezésében és lebonyolításában. „A korábbi rendezvények sikerei is azt bizonyítják számunkra, hogy jó úton járunk a sportszakemberek képzésében, és meg tudunk felelni a szabadidősport területén megnövekedett új minőségi és mennyiségi elvárásoknak. Bízunk benne, hogy „a mozgás éjszakája” a szabadidő-sportolók számára idén is az év egyik legemlékezetesebb sporteseménye lesz” – fejtegette a felsőoktatási intézmény vezetője.

Sajnos, Magyarországon a legmagasabb a túlsúlyos emberek aránya Európában, de a világon is negyedik helyen állunk. Ezt a versenyt azonban biztosan nem érdemes megnyernünk – ezt már Kiss Gergely fűzte hozzá az elhangzottakhoz. Az olimpiai bajnok szerint „a mozgás éjszakája” olyan sportfesztivál, ahová az is eljöhet, aki már 15 éve nem húzott edzőcipőt. „Itt bátran belekóstolhat bármelyik mozgásformába. A rendszeres testmozgásnak és a szabadidősportnak nem az a célja, hogy bajnokok legyünk, hanem hogy érezzük jól magunkat a bőrünkben, és azzal máris nyertünk” – mondta Kiss Gergely.

Szélpál Tamás, az ötpróba-mozgalom tisztségviselője arról számolt be, hogy jelenleg több mint 12 ezren gyűjtik aktívan a különféle teljesítésekért járó pontokat, és mozognak rendszeresen szervezett keretek között. Az idén összesen 120 pontszerző állomáson gyarapíthatják egységeik számát az ötpróbázók, a többi között június 16-án, „a mozgás éjszakáján”. A rendezvény – igaz, más néven – tavaly is nagy sikert aratott: a pesti Hősök terén és a Városligetben 17 500-an sportoltak éjszakába nyúlóan.

Az idén – a szervezők reményei szerint – az új helyszínen a megszokott sportfesztiváli hangulatot élvezhetik az érdeklődők. Különleges, élményfokozó újdonsággal szolgál majd az a nyolc kivilágított sárkányhajó, amely több mint száz evezőssel (köztük ismert sportolókkal és közéleti személyiségekkel a fedélzeten) fog leevezni a Duna vizén az Újpesti-öbölből a Kopaszi-gátig.

A rendezvényen ismert, illetve kevésbé ismert sportág közül választhatnak a résztvevők: futás, kerékpározás, zumba, fitnesz, salsa, jóga, asztalitenisz, tollaslabda, nordic walking, korfball, lábtoll-labda, harcművészet, sárkányhajózás, teqball, amerikai foci.

„A mozgás éjszakáján” a hét vagy tizenegy kilométeres távot teljesítő futók, illetve a 17,5 kilométert kerékpározó ötpróbázók szerezhetnek pontokat. 

További információk ITT tájékozódhatnak az érdeklődők.