Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2024. április 25. Az év 116. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739398. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Esetem a nyegle Microsofttal és a készséges HP-vel

Esetem a nyegle Microsofttal és a készséges HP-vel
Infovilág

Aligha szerénységem az egyedüli, akinek a Windows áprilisi frissítése számtalan gondot okozott, de ezzel még nem dörömbölhetek a nyilvánosság kapuján. Azt azonban soha nem gondoltam volna, hogy egy HP (Hewlett Packard) -ügyintéző oldja meg azt, amit a Microsoft Kft. budapesti telefonos szakembere szinte nyeglén elutasított. Ám lássuk sorjában!

Május 3-án hozzám is megérkezett a Windows-frissítés (1803-as verzió). Telepítés után folyton újraindította számítógépet, ezért csak úgynevezett „tiszta telepítés”-ről lehetett szó, ami azzal járt együtt, hogy számítógépemen „tabula rasa”-t csinált, vagyis néhány program kivételével mindent törölt a partícióról.

Nagy keservesen, napokig tartó programtelepítések és beállítások után végre olyan lett a gép, mint volt a frissítés előtt. Illetve csaknem olyan… Ugyanis egyetlen program nem úgy működött, mint a frissítés előtt. Én dokumentumok készítéséhez Office XP-t használok.

Hogy miért ezt, arra több indokom is van. Először is: ezt a programot is annak idején megvettem, s eredeti CD-je ma is megvan. Másodszor részprogramjait (Word, Excel és Power Point) jól ismerem és kezelem. (Még makrót is tudok készíteni, ami nem nagy művészet ugyan, de hasznos.)

A fiam programozó, de hosszas kísérletezgetés után feladta, hogy a Word nálam nyomtasson.

A hét elején telefonon felhívtam a Microsoft Kft.-t. A telefonos ügyintéző (nevét már nem tudom, de ez nem is fontos), miután hosszasan ecseteltem tapasztalataimat, s elmondtam, hogy ez a Windows-frissítés óta van így, rákérdezett, hogy milyen Office-terméket használok. Miután közöltem, válasza ez volt: Office XP-t használni olyan, mintha a gyorsvonatok korában lóvasúttal akarnék közlekedni. (Ha netán a Cég megtámadna, figyelmükbe ajánlom, hogy a beszélgetésről hangfelvétel készült, amelyet visszahallgathatnak.)

Problémámra sem érdemi, sem vélelmező választ nem kaptam.

Ezek után 3 nappal később hívtam a HP telefonos szolgálatát. Miután közöltem, hogy a nyomtatóprogram újratelepítése után a nyomtató mindenhonnan (képszerkesztő programok, PDF, de még a „Jegyzetfüzet” is) nyomtat, kivéve az Office-t, ezt a választ kaptam: Jobb egérkattintás a Word-ikonra, a legördülő menüben válasszam a „Futtatás rendszergazdaként” menüpontot, s a Word nyomtatni fog.

Megtettem, s azóta is vidáman nyomtatja a nyomtatóm a Word-dokumentumokat. (Persze az Excel-nél hasonlóan eljárva az XLS-dokumentumokat is.)

Ezt már csak önmagamtól kérdem: Miért kell mindez, ha a Windows-frissítés előtt nem kellett?

Remélem, addig nem halok meg (pedig már 85 éves vagyok), amíg ezt meg nem tudom.

Koncz László nyugalmazott pedagógus (koncz.l@digikabel.hu)