Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2024. március 28. Az év 88. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739370. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Illegális bevándorlóból szuperhős

Illegális bevándorlóból szuperhős
Matuscsák Tamás

A 22 éves Mamoudou Gassama hat hónappal ezelőtt érkezett Maliból Franciaországba, és azóta Párizs egyik bevándorlókról elhíresült elővárosában, Montreuil-ben él. Vasárnap este nyolc óra tájban a főváros Gare du Nord  pályaudvara közelében, a XVIII. kerületi Marx-Dormoy 49. szám előtt hatalmas csődületbe botlott. Az emberek felfelé tekintgettek, gyerekek sírtak, nők sikoltoztak, autók dudáltak, teljes volt a káosz. 

A fiatalember felmérte a helyzetet, és egy pillanatig sem habozott: felmászott a modern épület homlokzatán a negyedik emeletig, ahol egy négyéves kisfiú lógott kifelé az erkélykorlátról. A tömeg tapsa és hurrázása közepette a többféle sportot űző Mamoudou harminc másodperc alatt felért, és a semmi széléről visszarántotta a kisfiút, aki minden bizonnyal másodpercekkel később a mélybe zuhant volna. Mint később kiderült, a gyermek édesanyja nem tartózkodott Párizsban, apja pedig őrizetlenül hagyta a fiát a lakásban. Felelőtlensége miatt a rendőrség az esetet követően őrizetbe vette az apát. 

Mamoudou hősies tette lett a hétvége vezető híre (a francia rádiózás és televíziózás legszeretettebb személyisége, Pierre Bellemare halálhíre mellett), és a politikai élet szereplői egymás után köszönik meg neki e nem mindennapi bátorságról számot adó mentőakciót. A párizsi főpolgármester asszony, Anne Hidalgo is kifejezte azon kívánságát, hogy mielőbb rendezzék a fiatalember státusát, mivel jelenleg illegálisan tartózkodik az országban. Erre minden esély meg is van, mivel ma délelőtt Macron elnök is fogadja a Pókembert az Elysée Palotában.

Frissítés: 

A találkozón a francia elnök megígérte az életmentőnek, hogy a lehető legrövidebb időn belül rendezni fogják a fiatalember szituációját, sőt a párizsi tűzoltóság állást is ad neki. Ha a mali férfi ezt kéri, akkor megvizsgálják esetleges állampolgársági kérvényét is. Az eredmény nem lehet kétséges, mivel Mamoudou Gassama hősies tette révén méltó bizonyítékát adta annak, hogy igazán hasznos tagja kíván és tud lenni a francia társadalomnak, a Francia Köztársaságnak.