Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. március 29. Az év 89. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739371. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Kulturális fesztiválka: Kapolcska, 2018

Kulturális fesztiválka: Kapolcska, 2018
Toronyi Attila

A legfiatalabbak kiemelkedő minőségű szórakoztatását és nevelését tűzte ki célul a rendhagyónak mondható Kapolcska-program, amely a 9–15 éves korosztályt és a családokat szólítja meg. Az össz-művészeti tábor és kisfesztivál igazi zöldmezős kezdeményezés, afféle kulturális startup – kicsiknek, nagyoknak egyaránt. (Kép: balatintipp.hu)

A nyolcvanas években „fedezte fel” Márta István zeneszerző és felesége, Szurdi Éva keramikus a Veszprém megyei Kapolcsot és környékét Taliándörögd, Vigántpetend, Monostorapáti) ,ahol később létrehozták a Művészetek Völgyét. A Balaton-felvidéki, bakonyalji kis falu – a szomszédos települések bekapcsolódásával  – országos hírűvé vált, ma már úgyszólván divat a „kapolcsozás” Magyarországon.

Részben e rendezvény tapasztalataiból, részben az unokájától vezérelve alapította meg Márta István a Kapolcska-programot. Célkitűzése – a szórakozáson és pihenésen túl – a tehetségkutatás, -nevelés, készségfejlesztés és a családi egység erősítése.

A művészek, pedagógusok és fiatalok együttműködésére épülő kezdeményezésnek köszönhetően a település a tervek szerint 2020-ra nemzetközi oktatási-művészeti központtá válhat.

A tábor bentlakásos rendszerű (házakban és/vagy sátrakban), napi ötszöri étkezéssel, állandó pedagógusi felügyelettel. Az idén a programban 13 művészeti, tudományos és integrációs szekcióban csaknem százhúsz iskolás és harminc szakpedagógus vesz részt. A kisfesztiválon nyitott és zárt helyszíneken 55 kulturális és ökoprogram várja a látogatókat.

A Kapolcska-program akkreditált tagja a Nemzeti Tehetségpontnak és a 2018 nemzeti kulturális örökség európai évének, valamint a családok évének.

Mint a mai tájékoztatón elhangzott, igazi „láblógatós, családi hangulatra” számítanak a rendezők. Nem a harsányság dominál majd, hanem a csendes szemlélődés, feltöltődés és ismeretgyarapítás. Az összművészeti tábor szekcióiban a muzsikálókat nem órákig tartó gyakorlással fogják gyötörni a tanárok, hanem örömzenélésre serkentik őket. Aki csak egyetlen hangot tud pengetni, az is beállhat a csapatba és fejlesztheti tudását.

A kézműves szekcióba a helybeli, kapocsi gyerekeket várják, a hagyományok háza segítségének köszönhetően lesz népi hangszeres, valamint ének- és néptánccsoport. Csángó gyerekek részvételével társadalmi integrációs foglalkozást is tartanak.

Az összművészeti táborhoz kapcsolódóan rendezik meg a Kapolcska Családi KisFesztivált. A rendezvények alatt szülők és érdeklődők igény szerint bekapcsolódhatnak egy-egy tábori szekció munkájába.

A programsorozat a falu, a művészek és a közönség együttműködésében valósul meg. Bár a belépés egyébként ingyenes, 1000 forintos támogatójegy vásárlásával mindenki hozzájárulhat a Kapolcska KisFesztivál sikeréhez.

A Kapolcska Családi KisFesztivál részleteiről ITT tájékozódhatnak az érdeklődők, tessék kattintani!