Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. április 20. Az év 111. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739393. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

LoRaWAN: az Antenna Hungária megnyitotta országos IoT-hálózatát

LoRaWAN: az Antenna Hungária megnyitotta országos IoT-hálózatát
Infovilág

Az Antenna Hungária (AH), hazánk vezető állami tulajdonban lévő távközlési szolgáltatója a múlt év végén üzembe helyezte a LoRaWAN (Long range Radio) technológiára épülő IoT (Internet of Things, azaz a Dolgok Internete) hálózatát, mellyel hazánkban és a térségben is az elsők között épített ki országos jelenlétet szavatoló lefedettséget – közölte szerkesztőségünkkel Tóth András, az AH kommunikációs igazgatója.

A fejlesztések eredményeképpen a több mint száz bázisállomással üzemelő országos hálózat Budapesten, a megyeszékhelyeken és nagy városokban érhető el, az ország lakosságának csaknem a fele számára. A legújabb IoT-megoldásokat támogató távközlési hálózat sikerét jól mutatja, hogy az indulás óta a regisztrált szenzorok száma már az első negyedévben meghaladta az ezret.

A LoRaWAN kommunikációs felületet használó szenzorok és szolgáltatások piacra jutásának segítésére az Antenna Hungária fejlesztői programot hirdet: a cég megnyitja hálózatát a hazai hardver- és szoftverfejlesztők, felsőoktatási intézmények előtt. A programra jelentkezők bizonyos szenzorszámig ingyen kipróbálhatják az AH országos, LoRaWAN hálózatát. Az AH ezzel is támogatni kívánja a hazai kkv-k fejlesztési és innovációs tevékenységét, a program részletei és a regisztrációs felület itt elérhető.

Az Antenna Hungária stratégiájának fontos eleme az új, országos IoT-hálózatra épülő értéknövelt szolgáltatások megkezdése és körének bővítése, ezért a cég „AHa! Brain Store” programjában az egyedi infrastruktúra használatán és tesztelési lehetőségen kívül a magasan képzett szakembergárda stratégiai, műszaki és üzleti tudásával is támogatni fogja a kezdő, föltörekvő vállalkozásokat.

A LoRaWAN technológia nagy előnye, hogy a szolgáltatások igénybevételéhez a szenzoroldalon nincs szükség sem internet-előfizetésre, sem SIM-kártyára, de még vezetékes áramellátásra sem – a telepítés és a hálózati kommunikáció ezáltal rendkívül gazdaságosan valósulhat meg. Az AH a múlt hónapokban egy sor üzleti megállapodást kötött IoT-hálózatára alapozva, például a Győr-Szol Győri Közszolgáltató és Vagyongazdálkodó Zrt.-vel, miáltal Győr 730 hőfogadójában elhelyezett hőmennyiségmérő adatait képes az AH automatikusan és távolról kiolvasni a LoraWAN hálózat segítségével.

Tamásiban sikeresen zárult az idősgondozást támogató kezdeményezés: az AH LoRaWAN érzékelők segítségével figyeli a legrászorultabb gondozottak környezetét, valamint az önkormányzat értékes tapasztalatokat szerzett a gondozottak fűtési szokásairól, mely a téli szociális tűzifa-adományozáshoz kínál segítséget.

A vezeték nélküli LoRaWAN technológia gépek, eszközök, szenzorok által küldött kisméretű adatcsomagok kommunikációját teszi lehetővé. A végponti kommunikációs berendezések, érzékelők minimális energiaigényűek, ezáltal hosszú élettartamot garantál az eszközök számára, és akár több tíz kilométeres távolságban is lehetővé válik a vezeték nélküli átvitel az eszközök között. A LoRaWAN technológiára épülő IoT-megoldások olcsók, egyszerűen telepíthetők és bővíthetők.