Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. március 29. Az év 89. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739371. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Nyílt levél az MTVA vezetőinek: törvénytelenek a miniszterelnöki interjúk

MÚOSZ

Vaszily Miklós vezérigazgatónak, Papp Dániel tartalomszolgáltatási igazgatónak és Nagy Antal Zsolt produkciós igazgatónak küldött nyílt levelet Hargitai Miklós, hivatásunk a legnagyobb és legrégebbi szakmai és érdekvédelmi szervezete, a Magyar Újságírók Országos Szövetségének elnöke. „Tisztelt MTVA! – kezdődik a levél. – A Kossuth Rádió immár sokadik éve folytatja a péntek reggeli miniszterelnöki rádióinterjúk gyakorlatát, a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) meggyőződése (és a vonatkozó jogszabályok) szerint törvénytelenül. (A kép forrása: MTI / Máthé Zoltán – 444)

A releváns jogszabályok és jogi előírások – így mindenekelőtt a médiatörvény és az ún. Közszolgálati Kódex – nem nevesítik olyan kitüntetett politikai szereplőként a mindenkori kormányfőt, illetve a kormánypárt vezetőjét, akinek jogszerűen biztosíthatna kiemelt, számára egyoldalúan kedvező szereplési lehetőséget a közmédia. A jelzett jogforrások ugyanakkor rögzítik, hogy a (köz)média törvényes feladata a sokszínű és pártatlan tájékoztatás, a politikai alternatívák megjelenítése és a vélemények ütköztetése. Ennek a feladatkörnek semmilyen módon nem felel meg, ha egy önkényesen kiválasztott politikai szereplő fix műsoridőben, előre egyeztetett kérdések alapján minden héten kifejtheti a legnagyobb hallgatottságú rádiócsatornán az álláspontját (méghozzá megtévesztő módon, interjúnak látszó környezetben), míg a politikai vetélytársak a fenti lehetőséget nem kapják meg.

Ezért felszólítjuk az MTVA illetékes vezetőit – elsősorban Vaszily Miklós vezérigazgatót –, hogy az MTVA alapító okiratában lefektetett jogkörükkel élve, kormányozzák vissza a Kossuth Rádiót a törvényes működés keretei közé. Azaz szüntessék meg az egyoldalú kommunikációs előnyöket biztosító rendszeres miniszterelnöki rádiónyilatkozatok gyakorlatát, vagy pedig biztosítsanak ugyanabban a műsorsávban ugyanakkora terjedelmű megnyilvánulási lehetőséget a többi parlamenti párt vezetőjének is, hangsúlyozottan ügyelve a valódi kérdések megfogalmazását, illetve a visszakérdezést lehetővé tevő tényleges újságírói szabadság biztosítására.”