Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2024. március 28. Az év 88. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739370. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

A moratórium után folytatódhatnak a kilakoltatások

A moratórium után folytatódhatnak a kilakoltatások
Magyar Szociális Fórum

Az április végéig tartott moratórium lejárta után a kormány májustól szabad utat adott a tömeges kilakoltatásoknak. Tavaly 3600 kilakoltatás történt, és 10–11 ezer embert fosztottak meg egyetlen otthonától – tudatta ma az MSZF, a Magyar Szociális Fórum. (Kép: civilhirugynokseg.hu)

A rendszerváltás egyik legtragikusabb társadalmi kísérő jelensége következtében 1990 óta százezrek vesztették el otthonukat, elsősorban azért, mert fizetésképtelenné váltak. Vagy lakbért, vagy közüzemi díjszámlát, gyakran egyiket sem tudták fizetni, mert nem volt, miből. Magyarországon a rendszerváltás után másfél millióan vesztették el az állásukat, és váltak földönfutóvá. A munkahelyeket máig sem sikerült pótolni, a statisztikai adatok szerint 6 millió 200 ezer aktív korú lakosból 4,5 milliót foglalkoztatnak, tehát 1,7 milliót nem.

A családok többségét önkormányzati bérlakásból lakoltatják ki, olykor attól függetlenül, hogy fizetőképesek-e vagy sem. Nem kötelezi a jogszabály a bérbe adót arra, hogy megindokolja a bérleti szerződés felmondását.

A Magyar Szociális Fórum felidézett néhány kirívóan embertelen esetet: a mindkét lábára amputált idős nő, nyolc hónapos várandós kismama, tízgyermekes család, rákbeteg asszony, félig béna férfi kilakoltatását.

A kilakoltatások további áldozatai a hitelkárosultak közül kerülnek ki. Rájuk a bankok küldenek végrehajtókat. A kilakoltatottak közül kerül ki a fagyhalál áldozatainak nagy része, a mögöttünk hagyott télen 200 áldozat közül 106-an azért haltak meg, mert elvették a fedelet a fejük fölül.

Az MSZF szerint néhány hónapos moratóriummal nem lehet véget vetni a tömeges otthonvesztésnek. Az érdekvédő szervezet fölhívja a kormány figyelmét, hogy tanuljon a rendszerváltás előtti társadalmi helyzetből, nevezetesen abból, hogy a szocializmus idejében miért volt ismeretlen a tömeges kilakoltatás! Az MSZF abban látja a megoldást, hogy emberhez méltó megélhetéshez juttassák a nélkülöző rétegeket, olyanhoz, amely magában foglalja a lakhatáshoz szükséges anyagi alapot is. Megengedhetetlen, hogy a kormány szabad utat engedjen a kilakoltatásoknak, lakáshoz viszont csak azok juthassanak, akiknek van rá pénzük. Olcsó szociális bérlakások tízezreire volna szükség, mielőtt nagyvárosainkban újból megjelennének az 1930-as évekből megismert nyomornegyedek – írja az MSZF.

Az MSZF elítéli, hogy a kétharmados többséget élvező kormány elutasítja a lakhatási jogot, nem nyújt lakhatási garanciát, nem juttatja a kilakoltatottakat és a kilakoltatás előtt állókat elérhető bérlakáshoz.

A magyar társadalomra ilyen körülmények között ugyanaz vár a következő négy évben is, mint amiben az előző négy évben volt része – állapítják meg a fórum.