Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szerda van, 2024. április 24. Az év 115. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739397. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

OPSON-akció: tonnaszám találtak gyanús élelmiszert

OPSON-akció: tonnaszám találtak gyanús élelmiszert
Infovilág

Sikeres együttműködésről tájékoztatta szerkesztőségünket a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT), a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) között. Mindhárom szervezet részt vett ugyanis abban a nemzetközi műveletben, amelyet az INTERPOL és az EUROPOL szervezett az élelmiszer-hamisítás ellen.

A mostani volt a hetedik akció, amelyben az INTERPOL és az EUROPOL irányítása mellett együtt vettek részt az országok vámhatóságai, kiegészülve az élelmiszerlánc biztonságáért felelős szakemberekkel, illetve a hamisítás megakadályozásáért felelős szervezetekkel. A magyar szervezetek fellépése nyomán a múlt négy hónapban több mint hétezer liter alkohol tartalmú folyadékot és 105 ezer kiló hamis, vagy ismeretlen eredetű élelmiszert (például zöldség, hús és gyümölcs) vontak ki a piacról.

Leopold Róbert pénzügyőr őrnagy, a NAV vám- és jövedéki szóvivője kijelentette: az emberi élet és egészség védelme kiemelten fontos minden hatóság számára, és legalább ennyire nélkülözhetetlen a vásárlói tudatosság ösztönzése is. Az ismeretlen helyről származó, gyanúsan olcsó ételek és italok megvásárlása és elfogyasztása károsíthatja az egészséget. Kelló óvatossággal és körültekintéssel megelőzhető, hogy megismétlődjenek az utóbbi időszakban történt alkoholmérgezéses esetek.

A Nébih csalások, hamisítások felderítésére szakosodott szervezeti egysége 16 esetet tárt fel a (szakmai körökben) OPSON-ként ismert VII. akcióban. Az intézkedéssel érintett termékek mennyisége meghaladta a 71 tonnát, a bírságok és eljárási költségek teljes összege pedig több mint 28 millió forint volt.

Dr. Helik Ferenc, a Nébih kiemelt ügyek igazgatóságának vezetője arról tájékoztatta a közvéleményt, , hogy „az eljárások komplexen felölelik az élelmiszerlánc teljes vertikumát. Az állattartástól az élelmiszer-előállításon át egészen a forgalmazásig, szinte minden szegmensben előfordultak súlyos és kevésbé súlyos szabálytalanságok.

Gondok voltak a hústermékeket előállító üzemekben. Januárban például egy Baranya megyei charolais szarvasmarha termékeket előállító egységben kellett intézkednie a Nébih ellenőreinek: csaknem 1 tonna hús forgalomba hozatalát tiltotta meg és rendelte el megsemmisítését a hatóság.

Szabálytalanságokat tapasztaltak a méztermékek piacán az élelmiszerlánc-biztonsági ellenőrök. Tavaly decemberben többszöri – mintavétellel egybekötött – hatósági vizsgálatot végeztek egy Bács-Kiskun megyei méztermelőnél a Nébih szakemberei. Az ellenőrzéseken kiderült, hogy 13 hordónyi (kb. 2200 kg) összsúlyú tétel eredete nem volt igazolható, továbbá idegen cukorral hamisított mézet is találtak a termelőnél.

A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) megbízásából a Tárki Társadalomkutatási Intézet 2009 óta évente végez országos felmérést a magyar lakosság vásárlási szokásairól a hamis termékek megítélését vizsgálandó. A tavalyi adatokból kiderült, hogy a nem megbízható forrásból származó élelmiszerek csaknem kétharmadát a piacokon, negyedét pedig az utcán szerezték be a magyar fogyasztók 2017-ben. A válaszadók jó négyötöde vélte úgy, hogy akkor sem venne kétes eredetű enni- vagy innivalót, ha az lényegesen olcsóbb lenne a szabályosan forgalmazott termékeknél.

A hazai vásárlók döntő többsége elutasítja ugyan a nem megbízható forrásból származó élelmiszerek és italok fogyasztását, mégis sokan vannak, akiket egy kis árkülönbség könnyen kísértésbe ejtene és akár a bizonytalan forrásból származó terméket is megvásárolnák az eredeti helyett – vélekedett a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) titkára, Németh Mónika. A hatóságoknak és a nyomozó szerveknek továbbra is erőfeszítést kell tenniük a piacokon és az utcán elérhető termékek felkutatására. 

A hamis, illetve ellenőrizetlen forrásból származó termékek a fogyasztók megkárosítása mellett súlyos anyagi és gazdasági károkat okoznak az érintett iparágaknak, munkahelyek elvesztéséhez és kieső állami bevételekhez vezethetnek. A HENT ezért különösen fontosnak tartja a fogyasztók tudatos vásárlásra való ösztönzését; a jövőben is felvilágosító és tájékoztató kampányokat szervez. 

Az OPSON VII. akcióban részt vett szervezetek élelmiszer-hamisítás elleni fellépését bemutató rövidfilm itt megtekinthető, tessék kattintani!