Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. április 26. Az év 117. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739399. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Dagad a DIGI: minden előfizetőjét gigabites internethez juttatja

Dagad a DIGI: minden előfizetőjét gigabites internethez juttatja
Infovilág

Hazánkban már kereken 1 100 000 háztartásnak áll rendelkezésére a DIGI családi méretű, szavatoltan nagy le- és feltöltési sávszélességű – 1000 Mbit/s – internet. A cég tervei szerint – optikai hálózatán – hamarosan minden előfizetőjének eleve, egységesen gigabites élményt kínál. (Illusztráció: Computerworld)

A hálózatát újabb és újabb településekkel évek óta lendületesen bővítő, a három nagy távközlési szolgáltató egyikeként ismert DIGI az internet-szolgáltatásának egységesítése végett ez év januárjában megkezdte optikai (üvegszálas) hálózatának korszerűsítését. Ennek részeként az addigi optikai szálas FTTB-bekötésű háztartások is átállnak a DIGI által 2011 óta folyamatosan alkalmazott FTTH (Fiber-to-the-Home – kép: ICT Flash), azaz a használói végpontig kiépített fényvezetős hálózati technológiára.

A DIGI a 95%-ban üvegszálas optikai technológiára épülő hálózatán, forradalmi újdonságként a hazai piacon 2014 óta kínálja a DIGINet 1000-es internetcsomagját, melyet mára országosan több mint 110 ezer háztatás vesz igénybe és további 1 millió háztartás számára elérhető a DIGI szupergyors, gigabites netsebessége. Az előfizetői háztartásokat 2011 óta már a DIGI által hazánkban elsőként alkalmazott FTTH-technológiával köti be. Azaz nem csupán az épületig, hanem közvetlenül a lakás/iroda használati pontjáig üvegszálas technológiával jut el az internet-szolgáltatás.

A DIGI tervei szerint két éven belül a teljes hálózatán egységes FTTH-bekötésre kíván átállni. Az egységesítés végett az idén országosan hatalmas erőkkel megkezdődött a társas- és tömbházas területeken a kábelátépítés. A fejlesztés a 2007–11 között FTTB (Fiber-to-the-Building, tehát üvegszál az épületekig) módon bekötött épületekben az eddig csak a lépcsőházi elosztóig érő optikai szálat tovább vezetik egészen az előfizetők lakásába. Az átépítésben érintett mintegy 700 ezer előfizetői háztartásba a jövőben egységesen 1000 Mbit/mp gyorsaságú internet érkezik – a DIGI-nél jelenleg elérhető legkisebb, azaz a 100 Mbit/mp-s net áráért. A hatalmas ügyfélkört érintő országos átépítés a lakók számára ingyenes.

„A DIGI – a nagy kábeltévé szolgáltatók közt egyedüliként a piacon – a modern FTTH bekötési típus alkalmazása mellett továbbra is kínál analóg csatornákat is a digitális és HD-csatornák mellett, figyelemmel a régi típusú készüléket használókra. A DIGI-megoldásokhoz  nincs szükség további költséggel járó kiegészítőkre, ugyanis a DIGI eleve kódolatlan digitális jelet továbbít az előfizetőinek” – mondta el Kállai Annamária, a DIGI marketing-vezetője.

A mostani átépítések mellett a DIGI folytatja az új területek kábelezését. A lendületes fejlesztésnek köszönhetően a múlt két évben 20 új településre terjesztette ki a szolgáltatását, ekként máris 105 településen van jelen. A budapesti háztartásoknak pedig már több mint a fele (hozzávetőleg 480 000) használja a DIGI hálózatát.

A jó 1800 munkatárssal működő DIGI lendületesen bővülő előfizetőjét 57 ügyfélszolgálat, vidéken telefonos ügyfél-központok, és az ország csaknem valamennyi nagy városában műszaki gárda támogatják.