Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. április 27. Az év 118. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739400. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Főszerepben Leó, az oroszlán – fiatal csapat, patinás helyszín

Főszerepben Leó, az oroszlán – fiatal csapat, patinás helyszín Főszerepben Leó, az oroszlán – fiatal csapat, patinás helyszín Főszerepben Leó, az oroszlán – fiatal csapat, patinás helyszín
Elek Lenke

Hol található a legtöbb oroszlán Budapesten? Nem, nem a Fővárosi Állat- és Növénykertben, hanem a Lánchídon, illetve annak lábánál… A már több mint egy hónapja üzemelő Hotel Clark emblémája egy stilizált oroszlánfej, és a motívum mindenütt a házban visszaköszön, a hatalmas bejárati ajtótól a toalettekig. Adam Clark/Clark Ádám sem gondolta volna, hogy majdan szálloda viseli a nevét… (Képek: Okolicsányi Zoltán)

Óriási vita előzte meg urbánus és építész körökben a Clark Ádám téri sok évtizedes foghíjtelek beépítését. Akadtak extrém ötletek, amelyek szerencsére nem valósultak meg, és akadtak merész tervezők is.  Annyi bizonyos, hogy Budapestnek eme patinás helyszínén óriási felelősség megépíteni és üzemeltetni egy épületet, amely nem lehet pont olyan, mint a 100-150 éve épült környező házak. Belesimulni a régiek közé nehéz, de kitűnni sem egyszerű, ha nem akarja az alkotó, hogy az új épület „agyonnyomja” a régieket, amelyek sajnos, nincsenek tatarozva, jó hét évtizeddel a II. világháború vége után sem. Egy ilyen világörökségi környéken! De erről nem a beruházók tehetnek…

A tervező, Anthony Gall hosszú évek óta foglalkozik a témával, ráadásul szakmájának egyik legjobbja és nagy Kós Károly-szakértő.

Az eredetileg is tervezett időpontban, március 8-án nyílt meg a budai Clark Ádám téren a Continental Group negyedik szállodája. A különleges elhelyezkedésű hotelnek 86 szobája van, ezek egy részéből páratlan a kilátás Budapestre. A Clark négycsillagos „superior” kategóriában működik, nagyon fiatal csapattal: a recepción dolgozók átlagos életkora 25 év körüli, és a hotel vezetője is alig múlt harminc. A szálloda több tekintetben is eltér a hazai általános gyakorlattól, például kifejezetten felnőtteknek szóló hotel, gyerekes családokat nem fogadnak. Üzletemberek és egyéni, szabadidős utazók a leggyakoribb vendégek, csoportok nem jellemzők. A reggeli nincs benne az árban – ez külföldön bevett gyakorlat – 20 euróért viszont igazi „luxus reggeli” rendelhető, akár délelőtt 11-ig.

A vendéglátást „kiszervezték”, ahogy szaknyelven mondják: a Beef Bar Budapest nevű fine dining éttermet Hlatky-Schlichter Hubert és csapata vezeti, és ők a felelősek a reggeliért is. Szintén ők nyitják majd május elején az épület tetején elhelyezkedő Leo Rooftop bárt is.

A hotel négyféle kategóriában kínál szobákat, amelyek mindegyike síkképernyős tévékészülékkel, széffel, telefonnal, kávégéppel és minibárral felszerelt. A vezeték nélküli internet ingyenes szolgáltatás a szobákban.

A szálloda igazgatója Bogyó István, a pályafutását kilenc évvel ezelőtt recepciósként kezdte a Continental Groupnál, és a múlt évek alatt végigjárta a szakmai ranglétrát. A Continental Groupra egyebek között az is jellemző, hogy olyan tehetséges fiatalok dolgoznak a cégnél, akik kellően motiváltak, és hajlandóak végig járni a szakmai ranglétrán.

Ami az épület belső terét illeti, a sötét fémes színek maszkulin-elegáns jelleget kölcsönöznek az enteriőrnek, a fénylő kockákból álló padló, a hatalmas súlyos ajtók, a folyosókon a padlószőnyegbe beleszőtt ajtójelző számok mind-mind egyedi stílust tükröznek. Innen sem hiányzik a zöld növényekből szőtt, gondos ápolást kívánó élőfal, ez már ismerős néhány, itthoni szállodából. 

A vendégek által használt lobbiban bájos ötlet a csokoládék és cukorkák kínálása, aranyszínű, formatervezett kanálkával nassolhatnak belőle az itt lakók. A türkiz fotelek, párnák és a zöld almák jótékonyan színesítik a fémes feketék, ezüstök és szürkék árnyalatait.