Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. április 20. Az év 111. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739393. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Vidéki laphálózatot szervez a Szabad Pécs – kell a szabad, független sajtó, főleg vidéken

Vidéki laphálózatot szervez a Szabad Pécs – kell a szabad, független sajtó, főleg vidéken
MÚOSZ

Szabad Pécs: Sokan írtak a Szabad Pécsnek az utóbbi napokban, vagy hívtak bennünket. Rengeteg jó szót és biztatást kaptunk, és persze kritikát is, amit igyekszünk megfogadni. A legtöbben azonban aggódtak, hogy mi lesz velünk, hogyan tovább, talpon tudunk-e maradni, működhetünk-e tovább egy valószínűleg minden korábbinál nagyobb ellenszélben.

A kérdés és az aggódás jólesik, pláne a sok biztató szó. Mi is gondolkodtunk a jövőn, és tudjuk, nem lesz könnyű, de az elmúlt egy év sem volt az nekünk. A padlóról kellett felállnunk, miközben számoltak ránk, de tízig nem jutottak.

Az elmúlt egy év viszont azt is bebizonyította, hogy igazunk volt, jól gondoltuk és jól éreztük: nagy szükség, óriási igény van a szabad, független sajtóra, főleg vidéken, és szükség van a Szabad Pécsre, és a hozzánk hasonló hírportálokra.

Pont egy év telt el az indulásunk óta. Pontosan három hét, tisztán Facebook-oldalként való működés után 2017. április 10-én indult el a Szabad Pécs. És azt szeretnénk, hogy ez a történet folytatódjék, sőt előrelépjünk, fejlődjünk. És szerintünk nemcsak azt bizonyítottuk, hogy bírjuk az ellenszelet, hanem hogy igazából mi vagyunk az ellenszél. Nem politikai értelemben, hanem emberi, erkölcsi, szakmai értelemben.

A kezdetek óta beszélünk arról, hogy szeretnénk elindítani egy független vidéki laphálózatot, és most, mára sokszorosan elérkezettnek látjuk az időt erre. És talán ez az utolsó esélyünk.

A tudásunk, tapasztalunk, elszántságunk megvan. Van tervünk és koncepciónk, és ami a legfontosabb: vannak olyan hozzánk hasonló elkötelezett, tisztességes vidéki újságírók, akik hajlandóak arra, amit mi elkezdtünk, és csatlakoznának hozzánk.

Hiszünk a pártoktól független, szakmailag elkötelezett újságírásban, és abban, hogy erre nagyon nagy szükség van az egész országban, kiváltképpen vidéken, ahol mi is élünk.

Ehhez kérünk támogatást, és ezért indítunk el a mai nappal közösségi gyűjtést.

A terveink közt első körben a Szabad Pécs régiós portállá bővítése, majd – azzal párhuzamosan – két másik hasonló, több megyét lefedő portál elindítása szerepel. Mindemellett szeretnénk együttműködéseket kötni független kisebb újságokkal, portálokkal, bloggerekkel is, hogy több helyre eljusson a szavunk.

A finanszírozási kampányunk egyhónapos lesz, május 10-én zárul, és közben folyamatosan ki fogjuk írni, hogy mennyi pénzt kaptunk a hírportál fejlesztésére és a hálózat kiépítésére. A bejövő pénzt kizárólag erre a célra fordítjuk. Egy régiós hírportál működési költsége évente 30 millió forint - „mi most a "kétharmadra" hajtunk", a május elejétől december végéig szükséges összegre, azaz laponként 20 millió forintra.

Eljött az idő, mi készen állunk, ehhez kérünk támogatást! Az utalás tárgy-rovatába, kérjük, azt írják, hogy „Adomány közérdekű célra – médiahálózat”

Hová várjuk az utalást?

Számlavezető pénzintézet: CIB Bank Zrt. 

Freedom Média Nonprofit Kft.

10701214-70339145-51200002

 

Külföldi utalás esetén 

CIB Bank SWIFT kód: CIBHHUHB

IBAN-számlaszám

HU97107012147033914551200002