Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2024. április 25. Az év 116. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739398. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

A csábítás trükkjei, avagy mi van a blúz alatt?

A csábítás trükkjei, avagy mi van a blúz alatt?
Elek Lenke

Mindig is a női fehérneműk voltak a legcsábosabb ruhadarabok a férfiszem számára, bár némelyik régi melltartó, fűző vagy kombiné ma már inkább nevetségesnek hat, mint szexinek.

Női fehérneműt – ami ugyebár egy pár dekás csipkés semmiség – nem könnyű varrni, otthon szinte lehetetlen, de nagyüzemileg is rendkívül összetett feladat. A kulcsszó a különleges alapanyag. Maga az ágazat mindig is vevő volt a kelme- és technológiai innovációkra, mert annak a sokféle igénynek, hogy például egy melltartó legyen könnyű, nedvszívó, puha és tartson is, no meg csábítson – nos, nem könnyű egyszerre eleget tenni. Ugyanakkor a piac biztos és jól behatárolható, hiszen fehérneműt minden nő hord, persze nem egyformát, hiszen alkattól, korosztálytól, alkalomtól és ruhától függően másfélét kell választanunk.

A kínaiak ide is betörnek

A világ minden táján ez az egyik legnagyobb ruházati slágercikk, a szektor a magyar feldolgozóiparban is sikeres ágazat. A pontos munkát kívánó termékeket nagyon sokáig gyártatták nálunk világcégek bérmunkában, és adtak ezzel kenyeret sok száz vidéki asszonynak.  (És adnak a Felina szeghalmi gyárában ma is.) Igaz, az áru nagyobb részét exportálták, de jelenlétük a hazai kirakatokban emelte a honi fehérnemű-kultúra színvonalát.

 A piacvezető európai márkák egy része kivonult pár évtizede Magyarországról, találtak másutt olcsóbb munkaerőt, és közben megjelentek nálunk is a fast fashion világmárkái, amelyek egyebek között fehérneműket is kínáltak. Időközben a kínaiak is ráálltak az európai stílusú fehérneműk előállítására. Ma sok száz kínai bolt – és nagyáruház! – árul melltartót és alsóneműt Magyarországon. A termékek amatőr munkák a profi szakember számára és a méretezésükkel is gond van, hiszen a kínai nők alkata eltér – például – a magyarokétól.

Mindez arról jutott eszembe, hogy az egyik legrangosabb, itthon is nagyon kedvelt márka, a Felina, „feléledt” – azaz jobban láthatóvá vált a hazai vásárlók számára. Évtizedekig ez volt az egyik legkedveltebb hazai brand ebben az iparágban. A cég elődjét 1885-ben fűzőgyárként alapították a németországi Bad Rappenauban, mert a kor divatja igényelte az alakformáló fehérnemű nagyüzemi gyártását. A nagyvállalat egy 1922-ben nagy sikert aratott nevű modellről kapta a ma is közismert nevét. Az 1950-es években már több, mint 50 országba exportálta női fehérneműit az azóta mannheimi központtal működő Felina-csoport.

A lett kapcsolat

A 2008-i gazdasági világválság idején a csoport akkori vezetése nem találta a kiutat a helyzetből, ezért évtizedes stagnálás után a tulajdonos a csoport eladására kényszerült: 2015 februárjában a német magánbefektetők által létrehozott Palero Capital vásárolta fel a Felina-csoportot, és azonnal hozzákezdett az átszervezéséhez.

A tulajdonos társaság az erősödő céget tavaly júniusban eladta a Lauma International konszernnek. A 2005-ben alapított lettországi European Lingerie Group (ELG-csoport) egyik tagja, a Lauma Fabrics igényes kivitelű csipkét, elasztikus szövetet és szalagot gyárt. Így az új szakmai befektetőé lett Felina is közvetlenül jut alapanyagokhoz.

Az ELG-nek köszönhetően a magas minőségű, nagy méretek specialistájaként is ismert és közkedvelt Felina termékkollekció az idén megújul. A cég tervezői új típusú sportmodellekkel is bővíti a választékot, amint azt egy minapi divatbemutatón láthatták is a meghívott újságírók, köztük e sorok írója.

Rafinált anyagok és technológiák

Ahhoz, hogy egy fehérnemű kényelmes, szexis, divatos, dekoratív, legyen, hangsúlyozza az előnyöket, formálja az alakot, titkolja a titkolni valókat, rafinált alapanyagok kellenek.

A szabadalmaztatott weftloc alapanyag például széltében és hosszában is rugalmasan korrigálja az alakot, anélkül hogy túlságosan szorítana.  Egy természetes lávakőből származó, izzadtság-gátló technológiának köszönhetően ez a viselet 24 órás kellemes közérzetet garantál.

Egy másik (lélegző) anyag optimális légáramlást biztosít, a bélelt vállpántok könnyen, praktikusan, elől állíthatók. A varratmentes kúp, valamint a hátsó keresztpánt és az alábélelt szemes-horgas hátsó kapocs komfortérzetet nyújt. Ugyancsak nagy találmány az odor controll, ami azt jelenti, hogy az anyag gátolja a testszagok kiáramlását, ugyanakkor könnyű belőle kimosni. A memóriahab kifejezést már ismerjük egyes párnákról: az anyag felismeri az alakunkat, alátámaszt, ugyanakkor nem szorít és kényelmes.

A titkok a részletekben rejlenek: Svájcban kifejlesztett filigrán csipkék, Swarovski-kristályok, cleancut-szegélyek, amelyek nem látszanak át a még oly szűk leggingseken (cicanadrágokon) keresztül sem, tüll rátétek, alakformáló betétek teszik vonzóvá és praktikussá a modelleket.

Vadrózsától a dinnyebélig

Ahhoz, hogy egy fehérnemű igazán kelendő legyen, a profi kelméken és a technológiákon kívül divatosnak is kell lennie. Talán sokan nem tudják, de minden évben változnak a felső ruhánk alatt viselt holmik esetében is a divatszínek.

Az idén a vadrózsa, a dinnyebél, az áfonya, a padlizsán, a levendula árnyalatok aratnak majd, a nyakba akasztós és levehető pántos fazonok pedig a nyári ruhákhoz illenek kiválóan. A testszín és a fehér persze örök divat marad.

Ha valaki nem tudná, a testszínnek is tucatnyi árnyalata van, a bézstől a púderrózsaszínig. Ennek előnye, hogy nem látszik át és még muszlinblúz alá is fel lehet venni. A fehér fehérneműt elsősorban vidéken keresik, amint azt Jancsecz Zsolttól, a Felina Hungaria Kft. első emberétől megtudtam. Vannak olyan országok, ahol szilveszterkor piros alsóneműt kell viselni, mert szerencsét hoz! A Bálint-nap is kedveli ezt az árnyalatot.

Érdekes, hogy miként hat az életmód a fehérnemű-divatra. Például egyre kelendőbb a sporthoz, fitneszhez, edzéshez, futáshoz, jógázáshoz és más aktív időtöltéshez viselésre ajánlott modell. Régen az emberek csak nyár közeledtével vásároltak fürdőruhát, ma viszont a télen-nyáron divatos wellness-hétvégék miatt szinte egész évben. A gyógyfürdőkhöz közeli boltokban mindig keresik a nem modellekre szabott, az alakot jól tartó és szép fürdőruhákat. Régen is gyártott a Felina fürdőruhát, és most ismét elkezdi. A kollekciót már tervezik, a gyártás az év második felében kezdődik.

Címkék