Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. április 19. Az év 110. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739392. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Milyen színű volt a deportált 440 ezer magyar zsidó?

Milyen színű volt a deportált 440 ezer magyar zsidó? Milyen színű volt a deportált 440 ezer magyar zsidó? Milyen színű volt a deportált 440 ezer magyar zsidó?

A korrupció- és a hatalomellenes óriási tüntetések bizonyítják: Szlovákia a Nyugathoz tartozik. Ausztria teljesen egy követ fúj Magyarországgal a migráció ügyében. Ütik-verik, megalázzák az elfogott menekülteket a magyarszerb határon.

The New York Times: A kommentár törvényszerűnek tartja, hogy Trump alatt a szíriai Kelet-Gútában bekövetkezett a páratlan mészárlás, de azt is, ami Magyarországon és Lengyelországban történik. Ami a Közel-Keleten lejátszódott, azon azért nincs egy cseppet sem meglepve, mert az amerikai elnök teljes passzivitása azt üzeni: a mostani Egyesült Államok nem törődik a szír helyzettel, a háborús bűnökkel vagy az emberi jogokkal. A többit már megteszi az orosz cinizmus. Magyarországot az uniós tagság kötelezi a jogállam és az emberi jogok tiszteletben tartására, Orbán Viktor mégis kinyilvánítja, hogy nem akarnak keveredni, nem szeretnék, ha kultúrájuk és a színük keveredne másokéval. De milyen színűek is a magyarok, és milyen színű volt az a csaknem 440 ezer ezer zsidó, akit 1944-ben a nácik a magyar hatóságok segédletével deportáltak, főleg Auschwitzba? A lengyel miniszterelnök amúgy a napokban a háborús bűnök zsidó elkövetőit emlegette.

Ezeket az illiberális vezetőket erősíti, hogy Trump az önkényuralommal enyeleg, ugyanakkor egyáltalán nem tesz különbséget igazság és hazugság között. Hátszelük van, könnyen hazudnak. Amerika már nem száll szembe az értékek alapján a bigottsággal, a szabadság, az emberi jogok és a jogállam nevében. Ha az amerikai eszmény elválaszthatatlan az Egyesült Államoktól, akkor az elnök egy közönséges szélhámos. Igaza volt az ENSZ emberi jogi főbiztosának, hogy a politikában visszaszorul a szégyenérzet. Teljes lendülettel zajlik az ellenforradalom a liberális demokrácia ellen. Így kellett lennie, ám ez veszedelmes és ijesztő. Trumpnak persze fogalma sincs arról, hogy veszélybe kerültek az alapértékek. Mindazonáltal a szégyen visszaszorult, de nem halt meg. Az utolsó szót soha nem mondják ki.

Bloomberg: A szlovákok ráerősítenek a tiltakozásra: a szocializmus bukása óta nem volt a tegnapihoz mérhető tömegfelvonulás, miután a miniszterelnök ragaszkodik ahhoz, hogy a válságot Soros idézte elő, és hogy aktivisták összecsapásokra készülnek. Vagyis ugyanazt állítja, mint egy sor más populista vezető a térségben, köztük Orbán Viktor, aki szerint külföldről akarják megbuktatni. A tüntetők Pozsonyban és másutt Fico, a belügyminiszter és a rendőrfőnök lemondását követelték. A fővárosban az egyik felszólaló, aki 288 kulturális intézmény nevében lépett a mikrofonhoz, azt mondta: az elmúlt években egy sor korrupciós botrány maradt következmények nélkül, mert hiányzott a politikai tisztesség, de elég volt! Fico előzőleg elutasította Kiska államfő javaslatát, hogy a házelnökkel közösen adjanak ki nyilatkozatot, amely szerint megígérik, hogy nem terjesztenek összeesküvés-elméleteket a demonstrációkról. A kormányfő azt hangoztatja mint magyar kollégája, vagyis hogy Soros György gerjeszti az elégedetlenséget. Ám a felzúdulás példátlan nyomás alá helyezi a politikust, veszélybe került a párt parlamenti többsége is.

The New York Times: A szlovák kormány belebukhat az újságíró-gyilkosságba, mert a közfelháborodás egyre csak fokozódik. Az áldozatot alig pár nappal azután végezték ki, hogy kérdéseket tett fel a hatalom és maffiagyanús elemek kapcsolatáról. Mellesleg a barátnőjét úgy lőtték fejbe, hogy térdepelt a konyhában. Ám ha a bűntett célja az volt, hogy leplezze a korrupciót és elhallgattassa a bírálatokat, akkor látványosan célt tévesztett. Ehelyett a számonkérést kényszerítette ki. Pozsonyban tízezrek tüntettek tegnap és hasonló szolidaritási megmozdulás volt több mint 50 más településen is. Szlovákia az EU egyik legnagyobb híve, miközben a magyarok, lengyelek és csehek ilyen-olyan okokból a szervezet összefogását veszélyeztetik. Ám Fico már jóval Trump előtt rendszeresen támadta az újságírókat.

A gyilkosság után a politikus hangot váltott és átvette egynémely szomszédos államtól az összeesküvés-elméletet. Azzal vádolta Sorost, hogy az igyekszik aláásni a hatalmát. A pozsonyi politikai intézet vezetője azt mondja, világos volt, hogy az ország drámai mértékben korrupt, de már látni, hogy az egész rendszer az, és polipként kebelezi be Szlovákiát. A tömeges elégedetlenséget le lehet mérni azon, hogy mindenütt gyertyákat gyújtanak a megölt pár fényképe előtt. Újságírók már két éve feltárnak mindenféle visszaélést, de a fejesek ügyében sosem indult nyomozás, bűncselekmény hiányára hivatkozva. Ám a gyilkossággal kiborult a bili. A néhai újságíró szerkesztőségét rendőrök őrzik, ez az új valóság egy olyan országban, amely azt gondolta, hogy megszabadult a szocialista múlttól. Ám ahogy egy politológus megfogalmazta: a gondok ellenére az egyszerű emberek reakciója a kettős emberhalál után azt igazolja, hogy a szlovákok a Nyugat részei.

Die Presse: Lázár János után Orbán Viktor is negatív példaként említette Ausztriát a migráció kapcsán, hogy ily módon erősítsen rá a választási kampányra. A miniszterelnök Várpalotán, az elkerülő út avatásán kifejtette, hogy az osztrákok és a bajorok bevándorló országot építenek és ez anyagilag még sokba fog kerülni nekik. Az újság megjegyzi, hogy a Fidesz arra hegyezi ki mondandóját a választás előtt, hogy az ország muzulmán, illetve afrikai menekültek hazája lesz, ha az ellenzék győz április 8-án. Szerinte az ellátás és beilleszkedés támogatása helyett inkább a magyarokra kell költeni a pénzt. Az előrejelzések szerint a kormánypárt az esélyes, de ezúttal nem szerzi meg a kétharmadot.

Die Presse: Budapestre vezetett a szélsőséges Osztrák Szabadságpárt belügyminiszterének első, külföldi útja, és a Pintér Sándorral lezajlott találkozó után Kickl éppen a rendkívül barátságos légkört dicsérte. Hozzátette, nagyon sok mindenben egyetértettek, így abban is, hogy jobban kell védeni az unió külső határvonalát. Méltatta a szigorú magyar menedékpolitikát és azt mondta, hogy Európában a jövőben nem a bevándorlás következményeinek enyhítésére, hanem a hullám megelőzésére kellene a hangsúlyt helyezni. Szerinte ez az igazi szolidaritás, nem a kvóta, amely a tagállamok és a migránsok ellenállásába ütközik. A magyar határon elrendelt osztrák ellenőrzésről úgy nyilatkozott: érti, hogy az nem tetszik a magyar félnek, de országa ragaszkodni kíván ahhoz, hogy elriassza az embercsempészeket. A vendég befejezettnek nyilvánította a vitát a Lázár-féle bécsi videó ügyében. 

The New York Times/Reuters: Ausztria arra készül, hogy a menekültek áttelepítése helyett a további migránsok érkezésének megakadályozását állítja az EU tevékenységének központjába, amikor a 2. félévben a szervezet soros elnöke lesz. Erről a kancellár beszélt. Az unió erősen megosztott a bevándorlás ügyében, és olyan államok, mint Magyar- és Lengyelország nem hajlandóak menedékkérőket befogadni. A vita aláásta a bizalmat az integráción belül és meggyengítette az egységet. Kurz is keményvonalas álláspontot képvisel a kérdésben, azt ígéri, hogy igyekszik majd közelebb hozni egymáshoz a két oldalt, miután jó kapcsolatok fűzik a Kelethez, főleg a magyar kormányhoz. Szerinte a jövőben a külső határok védelmére kell koncentrálni. Azzal érvelt, hogy nincs értelme vitatkozni a kvótákról, mert a keleti tagok nem fogadják el őket. Ehelyett azt tartaná jónak, ha a Földközi-tengeren megmentett embereket visszavinnék Afrikába, nem pedig Európába hoznák őket. Egyébként pedig azt ígéri, hogy véget vet az illegális bevándorlásnak.

Die Welt: Az osztrák oktatási miniszter nagyon meg van lepve azon, hogy a német kancellár továbbra is kitart a menekültek elosztása mellett. A párton kívüli politikus szerint a kvótarendszer elrugaszkodott a valóságtól, mert az úgy nem megy, hogy buszra teszik a menedékkérőket és akaratuk ellenére elviszik őket egy másik országba, pl. a magyarokhoz és a csehekhez, ahol amúgy nem is vágynak rájuk. Ezt nem lehet kikényszeríteni, úgy hogy a végén ezek az emberek úgyis Németországban vagy Ausztriában kötnek ki. Ráadásul Merkel az ellenkezésre hivatkozva pénzügyi nyomás alá akar helyezni bizonyos államokat. Fassmann azzal sem ért egyet, hogy Németországba vihessék a családtagjaikat olyan emberek, akik csupán átmenetileg kaptak menedéket. Az osztrák egyetemi tanár nemzetközileg elismert szakembernek számít migrációs, illetve beilleszkedési kérdésekben.

Süddeutsche Zeitung: Politikusok azt állítják ugyan, hogy a Balkán-út légmentesen lezárult a menekültek előtt, ám a tudósító egészen mást tapasztalt Szabadkáról keltezett jelentésében: továbbra is tízezrek jönnek, csupán Szerbiában jelenleg 6 ezren várakoznak. Az újságíró találkozott olyanokkal, akik öt hónapja egészen embertelen körülmények között élnek a határ közvetlen közelében, csak éppen Magyarország Orbán Viktor parancsára kerítést húzott fel. Azt mondják, amint elolvad a hó, újra megpróbálnak átjutni, vagy Magyarországra, vagy Horvátországba, amihez sok erő és pénz szükséges. De az embercsempészek segítségével még mindig gyorsabban megy a dolog. Egy fuvar Németországba 3 ezer euróba kerül, Franciaországba 7 ezer, Nagy-Britanniába 12 ezer a tarifa. Ám az egyik belgrádi, menekülteket segítő szervezet vezetője azt mondja, akit elkapnak a magyar vagy a horvát határőrök, azt azonnal visszazsuppolják.

Egy afgán család két kisgyerekkel azt tapasztalta, hogy az embercsempészek csak becsapják őket, ezért legális úton szeretne a magyar hatóságoktól menedéket kérni. Ők már másfél éve vannak szerb földön, de a tolmács tudja, hogy szinte semmi esélyük. Jelenleg naponta mindössze egy-egy ember léphet be a tranzitövezetbe. Ám aki netán megkapja a jogot, azt is internálják a két zónában, de hiszen Orbán Viktor azt írta a zászlajára, hogy megálljt parancsol a muzulmán „inváziónak”. A tolmács szerint az egész olyan, mint Guantanamóban. Ebből következően egyesek azonnal vissza is mennek Szerbiába, másokat pedig kisvártatva visszatoloncolnak. Mint rámutat, a magyar hatóságok meg akarják mutatni a többieknek, hogy legális úton szinte lehetetlen bejutni az EU-ba. Ezért azután továbbra is jól élnek az embercsempész bandák. Akit elcsípnek, az viszont pórul jár. Az egyik kárvallott azt meséli, hogy a magyarok nagyon megverik őket, de a horvátok sem sokkal különbek. Az már boldog lehet, akitől csak a mobiltelefonját veszik el. A többieket ütik és megalázzák. Sörrel öntik le őket, vagy csak egy cipővel küldik őket vissza.

A nemzetközi lapszemle elsőként itt jelent meg.