Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. március 29. Az év 89. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739371. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Marokkó és Hévíz az idei Utazás díszvendége

Marokkó és Hévíz az idei Utazás díszvendége
(Munkatársunktól)

Hihetetlennek tetszik: már a 41. Utazás-kiállítást rendezi meg a Hungexpo. Mi újat tud nyújtani, vagy mit tud ma nyújtani a látogatóknak egy ilyen kiállítás? Ma, amikor szinte mindenki online választ és foglal repülőjegyet, utat, programot – vagy mégsem?

Azt tudomásul kell venni, hogy ma mások és más okból foglalnak standot a vásáron, mintegy akár másfél évtizeddel ezelőtt is. Eltérőek a programok, bár az ma is áll, hogy sokan szeretik hazacipelni a prospektusokat és katalógusokat. No, nem a sokat emlegetett Y-, Z- vagy X-korosztály, hanem a valamivel kicsit idősebbek, hogy otthon nyugodtan böngésszenek és eldöntsék, hol nyaralnak majd. Vagy csak álmodozzanak róla.

Több mint 25 ezer négyzetméteren, 21 országból érkező 280 kiállító mutatkozik be március 1–4. között a budapesti vásárvárosban. Van köztük, akinek semmi köze nincs az Utazáshoz, de a tömeg miatt úgy érzi, kelendő lesz a portékája és megismerik a nevét. Ez, persze, korántsem baj.

Marokkó a külföldi díszvendég – ez elgondolkodtatja az embert. A Közel-Kelet és az arab országok, bizony, sok millió turistát vesztettek a háborúk és a terrorizmus miatt az utóbbi években, még ha semmi közük sem volt a más országból származó bűnözőkhöz, vallási fanatikusokhoz. De a magyarok bátor turisták: még akkor is utaztak Egyiptomba meg Tunéziába, amikor fél Skandináviának például esze ágába sem jutott arra repülni. Marokkó egyébként gyönyörű ország és izgalmas úti cél – sok sikert az ottani vendégfogadóknak és szervezőknek!

A kiállítás belföldi vendége Hévíz, róla szinte mindent tudunk – vagy mégsem? A folyamatosan megújuló fürdőváros – ahogyan azt a mai nyitó tájékoztatón Pap Gábor polgármester kifejtette – nagy hangsúlyt helyez a múlt évek fejlesztéseire, a város sport- és egyéb programjainak a bemutatására.

A turisztikai konferenciákon és kerekasztal-beszélgetéseken szóba kerülnek majd a világ turizmustrendjei, a gasztro-, a bor-, az egészségturizmus, valamint az LMBTQ-közösség utazási szokásai – ez a réteg nagy turisztikai potenciállal, magyarul fizetőképességgel rendelkezik.

A fő kiállítást még számos egyéb köríti, mint a bringa- és futó-expo, valamint a „járatlan utakon” fesztivál – immár hatodszor.  Érdekességnek ígérkezik az idén is az Afrika-expó.