Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. március 29. Az év 89. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739371. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

A keresztény értékrend nem egyeztethető össze a kilakoltatásokkal

A keresztény értékrend nem egyeztethető össze a kilakoltatásokkal
Infovilág

A Magyar Szociális Fórum (MSZF) összeegyeztethetetlennek tartja a kilakoltatásokat, különösen a gyermekes családok kilakoltatását mind a keresztény értékrenddel, mind pedig a kormány által hirdetett családcentrikussággal és gyermekvállalással – áll a szervezet most kiadott közleményében.

Az MSZF arra reagált, hogy sem a Fidesz-frakció, sem Kövér László házelnök nem támogatta annak a törvényjavaslatnak az országgyűlési megvitatását, amellyel megakadályozhatták volna, hogy elhelyezés nélkül is kilakoltathassák a gyermekes családokat.  

A Magyar Szociális Fórum emlékeztetett arra, hogy 2010-ben a Fidesz/KDNP választási sikerében döntő szerepet játszott a tömeges kilakoltatások megszüntetésére, és a lakhatási jog védelmére tett ígéret. A kétharmados többség birtokában a kormánypártok hátat fordítottak mindkettőnek. Nem voltak hajlandóak alaptörvénybe iktatni a lakhatáshoz való jogot, kiiktatták az alkotmányból a munkához való jogot, és nyolc év alatt kb. 100 ezer ember kilakoltatást tűrték el kb. 30 ezer kilakoltatás részeként, csupán tavaly 10-11 ezer ember feje fölül vették el a fedelet 3600 kilakoltatással.

A kilakoltatott családoktól elvették, és állami gondozásba helyezték kiskorú gyermekeiket, a szülőket pedig sorsukra hagyták, anélkül, hogy gondoskodtak volna más lakhatásról. Az egyetlen otthonuktól megfosztott emberek egy része az utcán kötött ki, és folyamatosan duzzasztotta a hajléktalanok, illetve a fagyhalállal fenyegetettek seregét.

A Magyar Szociális Fórum emlékeztetett az elmúlt nyolc esztendő néhány kirívóan embertelen esetére: a mindkét lábára amputált Emma néni háromszoros kilakoltatására, és halálára; a félig béna Hüvelyes Lajos budapesti, Izabella utcai kilakoltatására, bilincsbe verésére, és pszichiátriára hurcolására, mert ellenállt a kilakoltatásának, végül elhalálozására egy elfekvőben; Emőke asszony kőbányai tízfős családjának kilakoltatására; a nyolchónapos terhes anya fedéltől történt megfosztására. Végül arra is emlékeztetett, hogy Orbán Viktor miniszterelnök hivatalos Facebook-oldalán „önnemző férgeknek” minősítették azt a négygyermekes éhező családot, amelynek érdekképviseletét az MSZF felkarolta, az MSZF alapító-szervezőjét pedig „hátravinni és lelőni” szövegű halálos fenyegetéssel illették, mert védelmébe vette a segítséget kérő családot.

Ugyancsak a Magyar Szociális Fórum közleményéből tudható, hogy négygyermekes család kilakoltatására készülnek Kunszentmiklóson önkormányzati bérlakásából egy korábbi 14 500 Ft-os, azóta már rendezett tartozása miatt. Az MSZF segítségét kérő hat tagú család legkisebbje 6, a többi gyerek pedig 13, 15 és 21 éves. Az utóbbi nagykorú lány munkaképtelen súlyos szívbetegsége miatt, három műtéten esett át, és állandó orvosi felügyeletre szorul.

A családnak nincs hová mennie, más lakhatást nem kínáltak fel neki. Havi összjövedelme 151 440 Ft, mely 76 900 Ft fő állású anyasági támogatásból és családi pótlékból, a férj 54 000 Ft-nyi közmunkás-keresetéből és a nagylány 20 540 Ft saját jogon kapott családi pótlékából tevődik össze.

A négygyermekes család tizennyolc éve lakok a kunszentmiklósi, Bankós Károly úti önkormányzati lakásban. Bérleti szerződését 2016-ban nem újították meg, és az önkormányzat bíróság elé vitte az ügyet. Kilencven napon belül kellene elhagynia a lakást, de fellebbeztek az ítélet ellen.

A Magyar Szociális Fórum hétfőn üzenetben kérte Lesi Árpád kunszentmiklósi polgármestertől, hogy ne lakoltassák ki a családot, ha nem tudnak neki más lakhatást biztosítani. A szervezet megkeresésére még nem érkezett válasz.

Az Infovilág szerkesztősége szintén hétfőn szerette volna megtudni, hogy mi lesz a családdal, ha mégis csak kiteszik az otthonából. A polgármester titkársága közölte, hogy a városvezető megbeszélésen van, helyettese pedig „nem szokott bejárni a hivatalba”. Szerkesztőségünk telefoni visszahívást kért a polgármestertől, amit a titkárnő megígért, ám mostanáig érkezett hívás szerkesztőségünkbe Kunszentmiklósról, és ma dél táji, többször megismételt hívásunkra a telefont sem vették föl a polgármesteri titkárságon. A város jegyzője szintén elérhetetlen, a szociális bérlakások ügyében illetékes tisztviselőnő munkatársa telefonon azt válaszolta, hogy kolléganője „megbeszélésen van.”

Nem kívánjuk feltételezni, hogy a kunszentmiklósi városházát is elérte az utóbbi években divattá vált hivatalnok-bujkálás, ám furcsának tartjuk, hogy a sajtó érdeklődő munkatársainak érdeklődését ilyen átlátszó, európainak aligha nevezhető módon kívánják „lerázni”.