Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szerda van, 2024. május 8. Az év 129. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739411. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Fotósok emlékeztek a fotósra – Szalay Zoltán emlékkiállítása

Fotósok emlékeztek a fotósra – Szalay Zoltán emlékkiállítása
Peredi Ágnes

A hazai fotóstársadalom krémje jött össze az Örkény Könyvesbolt Cultiris Galériájában, ahol megnyílt Szalay Zoltán Pulitzer-emlékdíjas és Táncsics Mihály-díjas fotográfus „Ismerős és ismeretlen képek” című emlékkiállítása. (Kép: blog.fotovonal.hu)

Szalay Zoltán fotoakadémiai előadás közben. (Szigetváry Zsolt felvétele.

Éppen egy évvel a halála után, amire egy perc csönddel emlékeztek az egybegyűltek. Ezalatt mindenkinek eszébe juthatott valami, ami Szalay Zoltánhoz kötötte. Ő volt a Magyar Sajtófotó-kiállítás ötletgazda alapítója, szervezője és motorja. Évtizedeken át készítette riportfotóit és fotoriportjait, volt képszerkesztő, rovatvezető országos napilapnál, emellett kiváló fotóriporterek nemzedékei nőttek föl irányításával. Szakmát, szemléletet, szellemiséget tanított mindazoknak, akik megtapasztalhatták azt a különleges kollegialitást, amellyel képes volt mások sikereinek örülni.

Szalay Zoltán munkásságát Szigeti Tamás fotográfus, a Magyar Sajtófotó-kiállítás szervezője és rendezője, Szlukovényi Tamás, az Archive of Modern Conflict (Kanada) kurátora és Kincses Károly fotómuzeológus, a kiállítás rendezője méltatta.

A mostani emlékkiállításon szereplő képeket Szalay mintegy 10 ezer művéből válogatták ki nagy gonddal. Harminc fénykép, mind sokatmondó és emlékezetes. Például Eck Imre, a Pécsi Balett atyjának okos, szép tekintete, vagy a daruval emelkedő turulszobor a budapesti Szabadság híd felett mesteri geometriai kompozíciója. Portrék és élethelyzetek fekete-fehérben és színesben.

Hihetetlenül sok, több tízezer kép maradt a hagyatékában; csaknem valamennyi hat évtized társadalmát, kultúráját, hétköznapjainak világát őrzi.

Szalay Zoltán életművének feldolgozását a Fortepan online fotóarchívum kezdte meg. Emlékkiállítása március közepéig látható a budapesti, Szent István körúti Cultiris Galériában.

(Peredi Ágnes felvételein: Gyémánt László Kossuth-díjas festőművész, grafikus, és Friedmann Endre, az MTI nyugalmazott fotoriportere, fotoművész.