Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szerda van, 2024. április 24. Az év 115. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739397. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Nem csak pizza és pasta – olasz gasztroparádé

Nem csak pizza és pasta – olasz gasztroparádé
Elek Lenke

Mint azt már annyiszor megjegyeztük, az olaszok mindenkit „vernek”, ha ételről, italról van szó. A legegyszerűbb tésztát, sajtot, bazsalikomos paradicsommártást és bort is úgy tudják kínálni és tálalni, hogy abból ellenállhatatlan ínyencfalat lesz – a világ minden táján!

De amiben még ügyesebbek, az a marketing. Nem kellenek számukra profi pr-trükkök, elég egy-két séf, erőteljes gesztusok, mosolyok, szép étterembelsők, és a vendég, a vevő, az ügyfél máris elbűvölődik. Persze, mindez mit sem számítana, ha az adott alapanyag vagy késztermék nem volna minőségi…

Így történt az idén is a SIRHA Budapest nemzetközi élelmiszeripari szakkiállításon, amelynek legnagyobb nemzeti standját természetesen az olaszok bérelték ki, bár más témákban – mint a cukrászati és fagylaltrészlegen – is megmutatták, mit tudnak. Természetesen nem hiányozhattak a standokról a klasszikus olasz termékek és termények, mint az olívabogyók, sonkák, sajtok, tészták és borok.

Az olasz kollektív standon kiállító 15 olasz cég egy része ezúttal délről érkezett. Az öt dél-olasz tartományban otthonos cég a Piano Export Sud részeként vett részt az eseményen, amelyet az olasz kormány anyagilag is támogatott.

Ez azért is figyelemreméltó, mert Magyarország hatodik élelmiszeripari-külkereskedelmi partnere éppen Itália.

A rendezvényeken megjelent Massimo Rustico, Olaszország Magyarországra akkreditált új nagykövete, aki még elődeinél is aktívabb a két ország politikai-gazdasági kapcsolatainak bővítésében, erősítésében. Miként a világ többi országába irányuló olasz élelmiszeripari kivitel, hazánkba is elsősorban kész termék érkezik az Appennini-félszigetről.

Az olaszok arra is kihasználták a részvételt a SIRHA Budapesten, hogy meghívják a térség más országainak szakembereit – Albániából, Bulgáriából, Horvát-, Lengyelországból, Romániából, Szerbiából, Törökországból és Ukrajnából –, akik, ily módon, a magyar élelmiszerkínálattal és a vendéglátós szekcióval is megismerkedhettek.

A fine dining konyha érdekes fogásokkal mutatkozott be az esemény alkalmából a budapesti Boscolo szállodában. A Michelin-csillagokkal büszkélkedő Giuseppe Guida az öt tartomány – Basilica, Puglia, Calabria, Campania és Szicília – helyi konyhájára jellemző fogásokkal kínálta vendégeit. Bár a közönség egy része – úgy tűnt föl – inkább a hagyományos itáliai ételeknek tapsolna, még így is sokak tetszését elnyerte a rákocska fekete lencsével, zellerrel és bergamottal, akárcsak a különféle tésztákból, sült krumpliból, fekete tintahalból és algából megálmodott kompozíció.