Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2024. május 2. Az év 123. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739405. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Az internet biztonságos, ha mindenki akarja

Az internet biztonságos, ha mindenki akarja
LigetPress

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat felkérésére hatóságok, informatikai cégek, civil szervezetek és gyerekek fognak össze, hogy a biztonságosinternet-nap alkalmából felhívják a figyelmet a mostaninál biztonságosabb és jobb internetezés fontosságára és alapvető szabályaira. 

A biztonságos internet napát az Európai Unió safer internet program részeként ma már a világon közel 130 országban – köztük az EU valamennyi tagállamában –, minden év februárjának második keddjén rendezik meg. Az utóbbi években a „biztonságos” helyett a „jó” internet kapott hangsúlyt. Ezért idén a SID (Safer Internet Day) a közös felelősségre irányítja a figyelmet: az egész társadalom dolga, hogy az internetet a mostaninál jobb hellyé változttassa önmaga, különösen a fiatalok számára. Felhívja a figyelmet arra, hogy az emberek tiszteljék egymást a digitális világban is. Ezért is lett 2018-ban a SID jelszava: "Alkoss, csatlakozz, tiszteld a másikat: A jobb internet veled kezdődik!”

A biztonságosinternet-napi programok:

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ), az Európai Unió Safer Internet Programjának (SIP) hazai konzorciumvezetője figyelemfelkeltő eseményt szervez erre a napra a Microsoft Magyarország óbudai székházában, amelyen szakemberek, döntéshozók, pedagógusok, gyerekek, a sajtó, illetve a téma iránt érdeklődők vesznek részt. A rendezők hazai intézményeket, gyermekvédelmi szakembereket, játékszakértőket, webes biztonsági szakembereket, ezen kívül távközlési cégeket, internetszolgáltatókat, non-profit szervezeteket, multinacionális cégek képviselőit is várnak az eseményre. 

A Safer Internet Program (SIP) magyarországi konzorciuma az idei biztonságosinternet-nap alkalmából versenyt is hirdetett általános és középiskolások számára digitális történetmesélésre és szépirodalmi írásművek elkészítésére. Mivel a kortárs segítségnyújtás, egymás tanítása és a tanácsadás is egyre nagyobb hangsúlyt kap napjainkban, a gyerekek pályaműveikben megfogalmazhatták, miképp teszik, vagy tudnák jobbá tenni az internetet.
Nagyon sok értékes pályázat érkezett be az ország minden részéről. A műveket szakmai zsűri értékeli, a díjakat a biztonságosinternet-napon adják át, emellett a díjazott munkákat be is mutatják.

A rendezvény idején online bejelentkezések lesznek Szegedről, a Szent-Györgyi Albert Agórából és a hazai Safer Internet Program más, európai uniós partnerétől is. Megalapítják az internet-biztonsági élő könyvtárat: erre az alkalomra olyan területekről hívtak meg szakértőket, mint például a közösségi média, a hírközlés, a kiberbűnözés, lelki segélyvonal és tanácsadás, etikus hackerség, hogy véleményt cseréljenek, megosszák tapasztalataikat, és válaszoljanak a résztvevők kérdéseire. Az érdeklődők kipróbálhatják az Óriás Lájkvadász társasjátékot is a Safer Internet Program oktatói vezetésével.

A bniztonságosinternet-nap hazai programjáról a www.saferinternet.hu oldalon található bővebb információ.