Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2024. április 18. Az év 109. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739391. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Veszélyben az írországi emberi jogi szervezetek – eljárás kezdődhet az Amnesty ellen is

Veszélyben az írországi emberi jogi szervezetek – eljárás kezdődhet az Amnesty ellen is

Az Amnesty International Írország szerint emberi jogi szervezeteket vesz célba az a drákói törvény, amely alapján kampányszervezetek ellen indíthatnak büntető-eljárásokat. Az Amnesty ellen is nyomozhatnak és vádat emelhetnek, miután azt az információt kapták, hogy tiltott külföldi támogatást kaptak.

Az Amnesty dublini irodáját arra kötelezték, hogy fizessen vissza a Nyílt Társadalom Alapítványoktól (Open Society Foundations, OSF) származó 137 000 euró (≈43 millió forint) tavalyi támogatást. Ha ennek nem tesz eleget, akkor az ír választójogi törvény alapján bűncselekményt követ el. A támogatást az Amnesty egy olyan kampányra kapta, amelynek a célja az volt, hogy az ország abortusz-szabályozása megfeleljen az emberi jogi előírásoknak.

„Írország pusztán az emberi jogi munkája miatt vette célba az Amnestyt – mondta Colm O'Gorman, az Amnesty International írországi igazgatója. – A döntés egyértelmű támadás a jogvédők ellen, és sokkoló bizonyíték arra, hogy a választójogi törvény mekkora veszély az ír civil szervezetek szélesebb körére.”

Az ír Amnestyt a kormány egyik testülete (Standards in Public Office Commission, SIPOC) értesítette, hogy megsértette a törvényt, mivel egy nemzetközi támogatótól pénzt fogadott el.

A választójogi törvény tiltja a 100 eurónál nagyobb összegű külföldi támogatások elfogadását homályosan megfogalmazott „harmadik fél” szervezeteknek „politikai célokra”.

Azonban tavaly éppen a SIPOC írta az Amnestynek, hogy az abortuszreform kapcsán végzett munkája, köztük amire a támogatást kapta, nem sérti a törvényt, és hogy a szervezetnek nem kell magát „harmadik félként” regisztrálnia.

Egy évvel később a kormány megváltoztatta az álláspontját úgy, hogy közben semmi változás sem történt.

„Nem világos, hogy miért gondolták meg magukat. Annyit tudunk, hogy néhány ír és nemzetközi szervezet, illetve a média egy része ellenzi a nőjogok területén végzett munkánkat, és igyekszik azt «ellentmondásosnak» és «túl politikainak» beállítani. Szintén ezek a szervezetek a külföldi támogatásokat igyekeznek úgy lefesteni, mintha azok valami ördögi dolgok lennének” – mondta Colm O'Gorman.

„A társadalom többsége azonban támogatja az ír abortuszreformot, és az alkotmány nyolcadik módosításának eltörlését. Az ellenzők szintén megfeledkeznek arról, hogy az Amnesty International teljesen független minden politikai ideológiától, vallástól és gazdasági érdektől. Az Amnesty nem fog eleget tenni a SIPOC felszólításának, és minden lehetséges jogi eszközt ki fog használni, hogy szembeszálljon a tisztességtelen törvénnyel.”

Az eljárás első része, hogy a SIPOC-nak válaszolnia kell a hozzá érkező panaszokra. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy magánszemélyek vagy szervezetek visszaélhetnek a lehetőséggel, és panaszokkal áraszthatják el a testületet, így célba vehetik azokat a szervezeteket, amelyekkel nem értenek egyet.

Az Amnesty szerint ez történt, vagyis a SIPOC eljárását szándékosan egyes magánszemélyek és szervezetek arra használják, hogy ellehetetlenítsék a munkáját.

„Teljesen elfogadhatatlan, hogy ezt a hibás törvényt fegyverként használják azok, akik egy sor emberi jogi és jogegyenlőségi kérdést, köztük az abortuszt, a szexuális és reprodukciós jogokat és a házassági egyenlőséget is ellenzik” – mondta John Dalhuisen, az Amnesty International európai igazgatója. – Aggasztó, hogy az állam hagyja, hogy a törvényeit és szabályait ilyen módon kihasználják. Az ír kormánynak haladéktalanul biztosítania kell, hogy a törvényeket nem használják a civil szervezetek ellen.”

Maga a SIPOC is többször hívta már fel a figyelmet a választójogi törvény hibáira; 2003-ban például jelezte: az elképesztően homályos „politikai célok” megfogalmazás alkalmas lehet rá, hogy olyan szervezeteket is érintsen, akikre eredetileg a törvény hatályát nem akarták kiterjeszteni. A példák között az Amnesty International is szerepelt.

A törvény teljesen ellentétes Írország külpolitikájával is. Írország egyike azoknak az országoknak, amelyek igen aktívan fellépnek, amikor jogvédőket olyan országokban fenyegetnek, mint Oroszország, Magyarország vagy Egyiptom.

„A SIPOC aggodalmai és a törvény homályossága ellenére most eljutottunk arra a pontra, hogy azt tisztességtelen módon az Amnesty munkája ellen használják. Ha nem lenne ennyire aggasztó a helyzet, tulajdonképpen nevethetnénk is annak totális abszurditásán” – mondta Colm O'Gorman. – Abszurd, hogy Írország, amely jogosan kritizálja a jogvédőket érő támadásokat más országokban, most ugyanúgy támadást indít a saját civil szervezetei ellen.”

Mindennek az oka a választójogi törvény, annak is elsősorban a 2001-i módosítása, amely lehetővé tette, hogy a megtiltsák vagy számottevően korlátozzák a civil szervezetek olyan támogatásait, amelyekről azt gondolják, hogy befolyásolni akarják velük a kormány munkáját. A törvényt haladéktalanul úgy kell módosítani, hogy az ne büntesse a civil szervezeteket.

Az Amnesty International, az ír Council for Civil Liberties és a Transparency International már jelezte a kormánynak, hogy módosításra szorul a törvény, az idén júniusban pedig konkrét javaslatot is benyújtott.

„A kormány nem hagyhatja, hogy ez folytatódjék. A törvényt úgy kell módosítani, hogy egyértelmű legyen, az nem használható civil szervezetek ellen, büntetésként pedig nem korlátozza a támogatásokhoz a hozzáférést” – mondta Colm O'Gorman.