Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma kedd van, 2024. április 23. Az év 114. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739396. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Eger Európa kulturális fővárosa szeretne lenni

Eger Európa kulturális fővárosa szeretne lenni
Bódi Ágnes

Újságírókat hívtak a hétvégére a szépséges Eger városába, hogy tudósítsanak a karácsonyi vásári forgatagról, megismerkedjenek a végvárváros adventi kulturális, turisztikai és gasztronómiai kínálatával. A tavalyi egri adventi rendezvénysorozat nemcsak a városban élők és az idelátogatók körében volt rendkívül népszerű, hanem szakmai elismertséget is szerzett: „városmarketing gyémánt díjjal” jutalmazták a szervező Kulturma Divíziót.

A mostani Eger Advent rendezvénysorozatról Rázsi Botond, a város turizmusért is felelős alpolgármestere, valamint Antall Anett, a Média Eger Nonprofit Kft. ügyvezetője tájékoztatta az újságírókat. Elhangzott, hogy az „Európa Kulturális Fővárosa, 2023” cím elnyerésére kiírt pályázat beadási határideje jó két hét múlva, december 20-án lejár. A címre már második alkalommal pályázó Eger szakmai anyaga hosszas előkészítést, magyarországi és külföldi kulturális fórumokat, követően készült el. A képzőművészeti, zenei, filmművészeti és építészeti munkacsoport tevékenységére alapozva, Koltai Lajosnak, a pályázat művészeti igazgatójának vezetésével jött létre a művészeti koncepció, s az egri beadvány számos nemzetközi- és hazai együttműködést tartalmaz.

Az egri pályázati dolgozaton az utolsó simításokat végzik abban a reményben, hogy ez alkalommal egységesen elnyeri a nemzetközi bíráló bizottság tagjainak a tetszését. Tudható, hogy a 12 fős szakértői testület a jövő év elején előválasztással nevezi meg azokat a városokat, amelyek 2018 második felében részt vehetnek a végleges kiválasztásban; a győztes megnevezése a jövő év végén várható.

Az idei adventi-karácsonyi vásár napjaiban nyitva tartják a városháza üvegtermét, benne épület föl a varázslatos jégpalota, ott kaptak közösségi teret a családok, továbbá játszóház is várja a gyerekeket, részt vehetnek kézműves foglalkozásokon, diafilmvetítés is lesz, és a mikulást is oda várják. A Végvári vitézek terén ingyenes korcsolyapálya nyílt, és Fehér Zsombornak, a Kerekes Band frontemberének ötlete alapján készült el a mára már nagyon népszerű önfényképező-helyszín a Gárdonyi téren az EGER felirat.

Az adventi vásár idején mindennap tartanak koncertet, iskolások, óvodások, amatőrök és profik is fellépnek, és gyermekrajzok sokaságát vetítik két falfelületre is. Fellép mások között Tóth Vera, Török Ádám és a Mini, lesz Demjén-koncert, Radics Gigi, valamint Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint.

A vendéglátók persze borkóstolót is beiktattak az újságírók programjába: a Szépasszony völgyében az Ostoros pincében Tarnai Éva (a képen), a Szépasszonyvölgyi Vendégvárók Egyesületének vezetője tájékoztatta a zsurnalisztákat az egyesület törekvéseiről. Az első pincéket 1774-ben vájták riolit tufába, napjainkban csaknem 200 pince található itt. A Szépasszonyvölgy sajátossága, hogy felfedezhetünk itt retró hangulatú, múltidéző pincéket, és napjaink igényei szerint kialakított, elegáns helyeket is, mint például az Ostoros pince.

A háziasszony szerint a völgynek a világban sokkal jobb a híre, mint az egriek között, és ezen szeretnének most javítani, a városhoz „közelíteni” az egyesületiek közreműködésével. A munkábn társ az önkormányzat is, népszerűsíti a helyet, és segít az fölvirágoztatásban. Márciustól közösen szerveznek programokat, kidolgozták a völgy arculatát; megnyílik az Egri bornegyed. A külföldiek különösen szeretik, hogy borozgatás közben „benne ülnek a hegyben”.

Az elmaradhatatlan fokhagymás kenyérlángos forralt borral.

Eger és környéke téli turisztikai kínálatáról Hegedűsné Majnár Márta, a turisztikai nonprofit kft. ügyvezetője tájékoztatta a tájékoztatókat (a vendég újságírók közösségét), Hernádfői Csaba, az Érseki Palota Turisztikai Látogatóközpont igazgatója pedig az egyházi létesítmény turisztikai érdekességeit mutatta be.

„Eger sohasem alszik” – mondta az ügyvezetőnő: évente hat százalékkal növekszik a látogatók száma; miközben az egykorinál kevesebb német, aközben egyre több lengyel és cseh turista időzik Dobó városában. Főleg a történelmi értékeket keresik, számottevő a bor- és gyógyvíz-turizmus is. Természetesen a hazai vendégek vannak nagy többségben. Nem egészen hétezer ágy várja a városban éjszakázókat; a magánszállások száma meghaladja az 1300-at.

Címkék