Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2024. április 25. Az év 116. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739398. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Ericsson: egymilliárd 5G-előfizetés 2023-ra

Ericsson: egymilliárd 5G-előfizetés 2023-ra
Infovilág

Az előrejelzés szerint az emberiség hamarosan 5,5 millió évnyi HD videó-sugárzásnak megfelelő adatforgalmat gerjeszt majd havonta. Az Ericsson Mobilitási Jelentése szerint az 5G hat éven belül a teljes lakosság több mint ötödéhez elér. Már ez év végére az 4G/LTE lesz a meghatározó hálózati technológia, köszönhetően az eddiginél jobb használói élmény és hálózati sebesség iránti keresletnek.

Ericsson előrejelzése szerint 2023-ig 1 milliárd 5G-előfizető lesz a fejlett mobilszélessávon. Ez az előrejelzés az Ericsson mobilitási jelentése novemberi kiadásának egyik legfőbb megállapítása.

Az 5G várhatóan először a sűrűn lakott városi övezetekben terjed majd el, így fogja kiszolgálni 2023 végéig a világ lakosságának több mint ötödét. Az 5G New Radio (NR) alapú első kereskedelmi hálózatok várhatóan 2019-ben jelennek meg, de a nagy hálózatok csak a következő évben épülnek majd ki. A korai 5G-fejlesztések az Egyesült Államokat, Dél-Koreát, Japánt és Kínát érintik majd.

A mobil adatforgalom várhatóan a mostaninak a nyolcszorosára ugrik az előre jelzett időszakban, 2023-ra eléri a havi 110 exabájtot (mintegy 118 milliárd gigabájtot). Ez megfelel 5,5 millió évnyi HD video-sugárzásnak.

A mobil adatforgalom minden térségben növekszik, ezen belül Észak-Amerikában a legnagyobb az egy okostelefonra jutó átlagos használat, így 2017 végéig meghaladja a havi 7 GB-ot.

A videó-fogyasztás tovább serkenti a mobil szélessávú forgalom növekedését. Ennek egyértelmű hajtóereje a 15–24 éves nemzedék, az ő készülékeik adatáramlata 2,5-szer nagyobb, mint a 45 éveseké.

A mostaninál nagyobb felbontású videó-adatfolyam, valamint a „belemerülős” (immersive) videó-formátumok pl. a 360°-os videók növekvő fogyasztása hatással lesznek a forgalom mennyiségére is. Például YouTube 360°-os videója 4-5-ször akkora sávszélességet használ, mint a normál YouTube videó azonos vételi minőséggel.

Ez év végéig LTE (negyedik generációs vezeték nélküli adatátviteli szabvány) lesz az uralkodó mobilhálózati technológia. Várhatóan eléri 5,5 milliárd előfizetést, és 2023-ig a világ lakosságának több mint 85 százalékának áll majd a rendelkezésére.

Az LTE (VoLTE) hangtovábbítás több mint 125 hálózaton, jó 60 országban válik elérhetővé. A VoLTE-előfizetések 2023 végéig várhatóan elérik az 5,5 milliárdot, így a kombinált LTE- és 5G-előfizetések több mint négyötödét adják.

Az okosórák máris uralják a VoLTE-készülékek piacát. A használók közvetlenül az okosóráról kezdeményezhetnek telefonhívást anélkül, hogy náluk lenne okostelefonjuk (több SIM-kártyával). A hívások továbbíthatók az okostelefon és az óra között.

A teljes Ericsson-jelentés, és a közép- és kelet-európai mellékletek is megtekinthetők, tanulmányozhatók itt, tessék kattintani!