Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2024. április 25. Az év 116. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739398. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Szemben a józan ésszel: rács mögött tartják a törökök az Amnesty elnökét

Szemben a józan ésszel: rács mögött tartják a törökök az Amnesty elnökét

Az isztambuli bíróság ma újabb tárgyalási napot tartott a koholt vádak alapján börtönbe zárt jogvédők, köztük a június óta börtönben lévő török Amnesty-elnök, Taner Kilic ügyében. A bíróság mai döntése szerint Kilic továbbra is előzetes letartóztatásban marad.

„A védelem és független szakértők megsemmisítették ma a bíróságon az ügyészség vádjait. Minden bizonyíték arra utal, hogy Taner ártatlan, ennek ellenére ma visszaküldték abba a túlzsúfolt cellába, ahol több mint öt hónapja raboskodik” - mondta John Dalhuisen, az Amnesty International európai igazgatója.

„A bíróság ma ismét a józan ésszel ellentétes döntésre jutott, amikor tudomást sem véve a bizonyítékokról, úgy döntött, hogy Taner börtönben marad. Egy újabb lehetőséget szalasztottak el, hogy igazságot tegyenek ebben a mélyen igazságtalan eljárásban. Tovább küzdünk Taner és az Isztambuli Tízek szabadságáért.”

A következő tárgyalás 2018. január 31-én lesz.

A mai nap pozitív fordulatai, hogy a továbbiakban nem korlátozzák Taner ügyvédjének a látogatásait, illetve ejtették az Özlem Dalkiran, Nejat Tastan és Veli Acuval szembeni utazási tilalmakat. Şeyhmus Özbeklinek sem kell a továbbiakban rendszeresen jelentkeznie a hatóságoknál.

Taner a bírósági meghallgatáson elmondta, hogy 23 másik emberrel tartják fogva egy nyolcszemélyes cellában.